Biberon Çürüğü Nedir? Nasıl Önlenebilir?

Biberon Çürüğü Nedir? Nasıl Önlenebilir?

Bebeklerinin ilk kez diş çıkardığını gören ebeveynler, yaşadıkları o tarifsiz mutluluğu asla unutamaz. Bebekler, ağızları bembeyaz süt dişleriyle doldukça yetişkinlerin rutinlerine her geçen gün biraz daha uyum sağlamaya başlarlar.

Süt dişleri, konuşmayı öğrenme dönemindeki bebeklerin ileride konuşma bozuklukları yaşamaması için çok önemlidir. Ayrıca, büyüme çağındayken gelen kalıcı dişlere yol göstererek, bu dişlerin sağlıklı ve düzgün çıkmalarını sağlarlar.

Bebeğinize uykudan önce veya uyku sırasında biberonla süt içirmek biberon çürüğüne neden olabilir. Bebeğinizi istenmeyen diş çürüklerinden koruyabilmeniz için, biberon çürüğünü ortaya çıkaran nedenleri ve önleme yöntemlerini sizin için araştırdık.

Biberon Çürüğü Nedir? Neden oluşur?

Bebeklerin süt dişleri kalıcı dişlere göre çok daha fazla organik madde içerdiğinden, temizlik ve kontrolleri düzenli olarak yapılmadığında kolayca çürüyerek ağrı, kötü koku ve konuşma problemlerine neden olabilir. Özellikle uykudan hemen önce veya uyku esnasında bebeklere biberonla verilen süte bal, pekmez gibi tatlandırıcı besinler eklendiğinde, uyku sırasında tükürük salgısı azaldığı için dişler temizlenememekte ve bu durum zamanla biberon çürüğüne neden olmaktadır.

Gece uykusundan önce içirilen süt, biberon çürüğüne neden olan bakterilerin yayılması için uygun ortamı sağlar. Bu nedenle belli bir saatten sonra biberonla süt içirilmemeli ve bebeğin anne sütüyle uykuya dalması sağlanmalıdır.

Biberon çürüğü hakkında ebeveynlerin yaptığı en önemli hata, “süt dişlerinin yerine yenileri çıkacak” düşüncesiyle diş bakımı ve tedavilerini ertelemektir. Süt dişleri, kalıcı dişlerin sağlıklı ve düzgün çıkmasını sağladığı için bebeğin ileri yaşlarındaki diş sağlığını da doğrudan etkiler.

Süt dişlerinde biberon çürüğü olan bebek, yaşına göre çok zor olabilecek dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi gibi müdahalelere maruz kalabilir. Yetişkinlere uygun diş kliniklerinde bu tedavileri yapmak mümkün olmadığı için, operasyonun genel anestezi altında yapılması bile gerekebilir.

Biberon Çürüğü Nasıl Önlenebilir?

Her ne kadar bebekler için olumsuz sonuçlara neden olsa da, biberon çürüğünden oldukça basit yöntemlerle korunmak mümkün. Bebeğinizin gereğinden fazla ağzında biberonla vakit geçirmesinin önüne geçmeniz ve 1 yaşına basmadan önce bardak kullanım alışkanlığını kazandırmanız gerekir.

Bebek geceleri su hariç tüm besinlerden uzak tutulmalı, bebeğin ağzı beslenme sonrası suyla temizlenmelidir.

Ayrıca bebeğinizi düzenli olarak pedodonti uzmanına götürerek hem diş kontrollerini yaptırabilir, hem de bebeğinizin ileride diş hekimi korkusu yaşamaması için onu şimdiden alıştırabilirsiniz. Pedodonti uzmanının önerisiyle alacağınız diş fırçası ve macununu kullanarak bebeğinizin diş bakımını düzenli olarak yaptırabilir ve onu biberon çürüklerinden koruyabilirsiniz.

Diş fırçası mümkün olduğu kadar küçük ve yumuşak kıllı olmalı ve fırçalama işlemi mutlaka ebeveyn kontrolünde yapılmalıdır.



Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet