Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Hamilelikte Şeker Yüklemesi

Gebelik başlangıcıyla ortaya çıkan, anne ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemli olan gebelik diyabeti; hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılan şeker yükleme testleriyle teşhis edilmektedir.

Gebelik Şekeri (Diyabeti) Nedir?

Gebelik şekeri, gebelik öncesi şeker rahatsızlığı bulunmadığı halde gebelik başlangıcıyla oluşan geçici bir şeker hastalığıdır. Gebelik başladığında kandaki glikoz seviyesinin artmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık, bebeğin doğumuyla son bulur. Gebelik şekeri yaşayan annelerin bir kısmında çok yemek yeme, çok su içmek gibi belirtiler yaşanırken, bazılarında da bu belirtilere rastlanmaz.

Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Gebelik diyabeti tanısı, gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında şeker yükleme testiyle yapılacak taramalar sonucunda konulabilir.

Şeker Yükleme Testi

Anne adaylarına gebeliğin 24. ve 28. haftaları arasında gebelik diyabeti taraması amacıyla kandaki şeker oranını yükselterek yapılan testlere şeker yükleme testi denir. Şeker yükleme testinde anne adayının kanındaki glikoz oranını yükseltmek için önce 50 gr glikoz içirilir. Bir saat sonra kandaki glikoz seviyesini kontrol etmek amacıyla kan testi yapılır. Kandaki glikoz seviyesi 140 mg/dl altındaki sonuçlar, anne adayında gebelik şekeri olmadığını gösterir. Sonuçların bu değerin üstünde olduğu durumlarda ise bu kez 75 ila 100 gr arası glikoz yükleme testi yapılır. Yapılan testler sonucunda aşağıdaki sonuçlardan en az ikisi anne adayında görülüyorsa gebelik diyabeti, bir başka ifadeyle gestasyonel diyabet tanısı konulmaktadır.

  • 1. saatte açlık şekeri 180mg/dl
  • 2. saatte 153mg/dl
  • 3. saatte 140mg/dl

Gebelikte Şeker Yüklemesi Zararlı Mıdır?

Gebelikte şeker yüklemesiyle ilgili bazı fikir ayrılıkları olsa da, birçok hekim şeker yükleme testlerinin bebeğe herhangi bir zararı olmadığı görüşündedir. Anne ve bebeğin sağlığını korumak ve olası bir diyabet rahatsızlığını kontrol altına almak için şeker yükleme testlerinin yapılması gerektiği savunulmaktadır.

Gebelik Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?

Anne adayına gebelik şekeri tanısı konduğunda, normal şeker hastaları gibi ilaçla tedavi yöntemi izlenmez. Bunun yerine diyet, egzersiz, insülin yüklemesi gibi tedavi yöntemleri tercih edilir.

Hamilelikte Yapılan Tüm Testler İçin Tıklayınız

Beğen
Kaydet