Katı Gıdaya Başlamaya Hazır Mı?

Katı Gıdaya Başlamaya Hazır Mı?

Bebeğiniz büyüdükçe, vücudunun sahip olduğu fonksiyonları da gelişecektir. Örneğin, kasları, kemik yapısı ve sindirim sistemi de artık daha fazla fonksiyona sahip olacaktır.

Bebek beslenmesi evrelere ayrılır. İlk 3 – 4 ayda bebeğin yutma refleksi zayıftır. Bu yüzden bebek sadece emerek beslenebilir. Bu dönemde en ideal gıda protein, yağ ve karbonhidrat oranı en mükemmel olan anne sütüdür. 6. aydan sonra ise, bebek ek gıdaya geçebilir. Ancak bu dönemde verilecek ek gıdalar sadece ve sadece anne sütünün tamamlayıcısıdır. Katı gıdaya geçişte birkaç küçük kural bebeğin ve annenin işini kolaylaştıracaktır…

  • Ek gıdalara başlamak için doğru zaman 6 aydan sonra olmalıdır.
  • Erken başlanan ek besin demir eksikliğine, yetersiz kilo alımına, kabızlığa, ishale, kusmaya ve iştahsızlığa sebep olabilir.
  • 1 yaşına kadar tuz, şeker ve baharat çok az kullanılmalıdır. Çünkü 1 yaştan küçük bebeklerde böbrekler tam gelişmediğinden dolayı gıdalara eklenen tuzu atamazlar.

Katı Gıdaya Başlamaya Hazır Mı?

Gelelim ek gıdaya geçerken uyulması gereken kurallara;

  • Ek gıdaya hazmı en kolay ve en az alerjik gıdalar ile başlayın. Sütlü pirinçli kaşık mamaları ya da elma suyu bu dönemde en ideal gıdalar sayılabilir. Bebeğiniz büyüdükçe sebze pürelerine ve bebek bisküvilerine geçiş yapabilirsiniz.
  • İlk günlerde tek çeşitle başlamanız da önemli. Bu bebeğinize sindirim sistemi için yardımcı olacak bir yöntemdir. Her 2 – 3 günde tek çeşit yemek verir ve ikinci çeşide, ilkine alıştıktan sonra geçerseniz yemek ayırma huyunu da daha başlarken yok edebilirsiniz.
  • İlk ek gıdaların miktarı çok az olmalı ve yavaş yavaş artmalı. Örneğin ilk gün 1-2 tatlı kaşığı sebze püresi verin, ertesi gün miktarı 3-4 tatlı kaşığına çıkarın.
  • Ek besinleri kaşık veya suluk ile verin, biberon kullanmayın… Çünkü biberon bebeğinizde alışkanlık haline gelebilir.
  • Miktarı bebeğinize bırakın. Duyduklarınıza inanmayın. “Şu aydaki bebek en az şu kadar yemeli” gibi sözler kişiye özeldir ve hiç bir bebek diğerine benzemez unutmayın.
  • Ek besinleri yorgun olmadığınız, keyifli olduğunuz, bebeğinize yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğunuz zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler sizdeki endişeyi, gerginliği hisseder. Ona hep gülümseyerek yemek yedirmek en iyisi olacaktır.

Aman Dikkat!

1 yaşın altındaki bebeklerde yumurta akı ve bal, alerji yapma riski ve bebeklerde mide asidinin az olması nedeniyle sakıncalı olabilir. İlk günlerde hiçbir reaksiyon ortaya çıkmayacağı gibi ilk andan itibaren bebeğinizde kaşıntı ve döküntü gibi semptomlar da görülebilir.

Bebeğinizin yemeğini hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkamalı, mutfak malzemelerinizi, et kesme tahtasını, tabak kaşık ve bardakları çok iyi dezenfekte etmeli, bebeğinizin yiyebildiği kadar yiyeceği 3 ara ve 3 ana öğün şeklinde vermelisiniz.

Beğen
Kaydet