0-6 Ay Bebek Beslenmesi

0-6 Ay Bebek Beslenmesi

Dokuz ay boyunca büyük bir heyecanla beklediğiniz bebeğiniz artık aranızda.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için beslenmesinden bakımına kadar her şeyi en ince ayrıntısına kadar araştırıyor ve onun için en doğru tercihi yapmaya çalışıyorsunuz. İşte bebeğinizin ilk altı ayında beslenmesiyle ilgili bilmeniz gereken önemli ayrıntılar.

İlk 6 ay anne sütü

Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından, anne sütü ile beslenmenin doğumdan itibaren ilk altı ay devam etmesi, ilk altı ay sadece anne sütü verilmesi ve emzirmenin altı aydan sonra uygun besin takviyeleriyle iki yaş ve üzerine kadar devam etmesi öneriliyor.

Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk altı ay sağlayabilen, her bebek için en iyi, en doğal ve en taze besindir. Anne sütününün faydaları hakkında detaylı bilgi almak için Anne Sütünün Önemi ve Yararları Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Anne sütünün içeriği ve miktarı, bebeğin gereksinimlerini karşılayabilecek şekilde sürekli değişim gösterir. Örneğin, bebeğin ilk ayı ile beşinci ayında aldığı anne sütünün formülü aynı değildir. Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlar dışında anne sütü ilk altı ay, bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yetecektir.

Anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda, doktorunuz bebeğinize takviye edici gıdalar vermenizi önerilebilir. Bu durumda mutlaka doktorunuzun söylediklerini dikkate almalısınız.

Yenidoğan bebeklerin beslenmesi

Bebeğiniz dünyaya geldiği ilk üç ay sık aralıklarla acıkacaktır. Yenidoğan bebeğinizi 2-3 saat aralıklarla beslemelisiniz. Bebeğinizi 15-20 dakika boyunca emzirmeniz yeterli olacaktır. Yenidoğan bir bebeğin günlük alması gereken anne sütü miktarı 400-500 ml arasındadır.

1 Aylık bebeklerin beslenmesi

İlk ayını tamamlayan bebeğinizi günde 7-8 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğiniz her öğünde yaklaşık 60-150 ml arası süt almalıdır. Bu ay günlük alacağı anne sütü miktarı 450-900 ml arasındadır.

2- 4 Aylık bebeklerin beslenmesi

İlk ayını bitiren bebeğinizin emme aralıkları yavaş yavaş düşecektir. 2. ayında bebeğinizi günde 6-7 öğün, 3. ve 4. ayında ise 5-6 öğün emzirmeniz yeterli olacaktır. Bebeğinizin emme refleksi güçlendiği için içtiği süt miktarı da artacaktır. Bebeğinizin bu aylarda alması gereken günlük anne sütü miktarı 700-1000 ml arasındadır.

5 Aylık bebeklerin beslenmesi

5. Ayına giren bebeğiniz artık ek gıdaya başlamaya çok yakın. Bebeğinizin ek gıdaya başlama sürecine hazır olup olmadığını iyi gözlemlemelisiniz. 5. Ayında bebeğinizi günde 6 öğün beslemeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin günlük anne sütü ihtiyacı 700-1200 ml arasındadır.

6 Aylık bebeklerin beslenmesi

6. Ayına giren bebeğiniz artık anne sütü ile birlikte ek gıda almaya hazır. Ancak unutmamanız gereken nokta, hala bebeğiniz için ana besin kaynağı anne sütüdür. Bu yüzden anne sütünü ana öğün, ek gıdaları da ara öğün olarak tercih etmelisiniz. Bu ay bebeğinizi günde 3-4 kez emzirmeniz yeterli olacaktır. Bu ay bebeğinizin alması gereken anne sütü miktarı 1000-1200 ml arasındadır.

Bebeğinizin ek gıdaya geçişiyle ilgili detaylı bilgi için Beslenme Süreci ve Ek Besinlere Geçiş Nasıl Olmalı? yazımıza göz atabilirsiniz.

6 Aylık bebeğiniz için örnek beslenme tablosu

   
Kahvaltı Anne sütü
Ara öğün Meyveli tam tahıllı Eti Cicibebe’li muhallebi
Öğle Anne sütü
Ara öğün Sebze püresi
Akşam Anne sütü
Yatmadan önce Anne sütü
Kaynakça: www.unicef.org
Arlene Eisenberg, Heide E. Murkoff, Sandee E. Hathaway, Çeviri Dr. Dilek Tunalı, Epsilon Yayıncılık, Eylül 2013.
Beğen
Kaydet