Yeni Doğan Bebeğin İlk Haftası

Yeni Doğan Bebeğin İlk Haftası

Bebeğinizle geçireceğiniz ilk bir haftada çok dikkatli olmalısınız. Kilo alıyor mu, dış dünyaya iyi adapte olabiliyor mu… Bebeğinizle ilk 1 haftanın mini bir özeti ve dikkat noktaları yazımızın devamında.

Anneliğin en zor dönemi kuşkusuz minik bebeğinizin hayata geldikten hemen sonraki ilk hafta olacaktır. Bu ilk hafta tam bir uykusuzluk dönemidir. Eğer sezaryenle doğum yaptıysanız, bu 1 haftada bir yandan ameliyatın etkilerini atlatmaya çalışacak, bir yandan bebeğinizi doyurmak için büyük çabalar harcayacak, bir yandan da uykusuz geçen gecelerle mücadele edeceksiniz.

Yeni ebeveyn olmak beraberinde tatlı bir heyecan getirir. İlgi ve sevginize muhtaç yeni doğan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için bazı günler uykusuz kalacaksınız ama ufacık bir gülümsemesiyle bütün yorgunluklara değdiğini anlayacaksınız.

Bebeğinizin ay ay gelişimini buradan takip ederek büyümesine tanıklık edebilirsiniz.

İşte bu nedenle o ilk hafta boyunca asla yalnız kalmamanız gerekir. Eşiniz ya da güvendiğiniz yakınlarınızdan size destek olmalarını istemekte fayda var.

Bir Haftadır Onunlayım

Doğumdan sonraki bir hafta bebeğiniz objeleri çok net algılayamaz, yalnızca sizi görür. Görüş mesafesi 15-20 cm kadardır. Bu dönemde emzirme seansları çok önemlidir. Onu ancak kendinize yakın tuttuğunuz zaman sizi net görebilir. Yeni doğanlar, ağzınızın hareket etmesinden hoşlanırlar bu yüzden emzirirken onunla konuşmanız hoşuna gidecektir.

Araştırmalar, yeni doğan bebeklerin insan yüzüne bakmayı, başka şeylere bakmaktan daha çok sevdiğini göstermiştir. Bu ilk haftada bebeğinize, yüzünüzü iyice keşfetme fırsatı verin. Onu kendinize olabildiğince yakın tutun.

Bir Haftadır Onunlayım

Kilo alıyor mu?

Yine bu ilk haftada bebeğinizin doğum kilosu üzerine de uzun uzun düşünmeye başlayacaksınız acaba ona iyi bakabiliyor muyum, sütüm yarıyor mu gibi sorular aklınızı kurcalayacak. Ama bu konularda fazla endişe etmeyin. Yeni doğanlar emdikleri sütü birkaç saat içinde hazmettikleri için yüksek ihtimalle bebeğiniz 1-2 saat içinde yine acıkacaktır.

  • Bebeğinizi yeterince emzirdiğinizin başlıca işareti, göğüslerinizin emzirdikten sonra daha boş ve yumuşak olmasıdır.
  • Bebeğiniz ağlama krizlerine girmiyor, gün içinde belli aralıklarla huzurlu bir şekilde uyuyor, cildi sıkı, parlak ve sağlıklı görünüyorsa yeterince anne sütü alıyor demektir.
  • Bebeğiniz, kahve-sarı renklerde dışkı bırakıyor ve günde en az 5 kez bezini ıslatıyorsa yeterli beslenip beslenmediği konusuyla ilgili endişeleriniz yine yersizdir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 8 ile 12 kez arasında tuvaletini yapabilir. Ancak bu, günde 1 kereye kadar da azalabilir. Endişe etmeyin ancak uzun süreli kabızlık ya da ishal hallerinde mutlaka doktorunuzla iletişim kurun.

Yeni doğan bebeğimi nasıl yatırmalıyım?

Yeni doğan bebeğiniz zamanının çoğunu uyuyarak geçirir. Bebeğinizi bu dönemde yüzükoyun yatırmayın. Özellikle de fiziksel gelişimini dış dünyaya adapte ettiği ilk 15 günde.

Bebeğiniz iyice hareketlenmeye ve kendi kendine dönebileceği döneme kadar bebeğinizi sırt üstü yatırabilirsiniz.

Beğen
Kaydet

Benzer Başlıklar

Yenidoğan Bebek hıçkırık