3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin ilk üç aylarını tamamlamaları hem kendileri hem de ebeveynleri için gerçek bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilir. Üç ayın sonunda etrafa gülücükler saçmayı keşfeden bebeğinizin daha ne gibi başarılara imza atacağını merak ediyorsanız, sayfanın devamına buyurun!

Bebekler hayatlarının 3’üncü ayına girdikleri andan itibaren önemli değişimler sergilemeye başlıyor. Hatta hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri doğrultusunda kişiliklerine ait ilk ipuçlarını bile vermeye başlıyor. Üstelik bebekler, bu süreden itibaren daha iyi göz ve kas kontrolüne de ulaşıyor. Böylece nesneleri takip edebiliyor, yüzleri daha dikkatli inceleyebiliyor ve ebeveynleri odaya girdiğinde yaklaşmadan dahi onları tanıyabiliyor.

Her bebeğin kendine özgü bir gelişim hızı ve kişiliği olsa da, 3 aylık bir bebekten beklenen bazı ortak fiziksel ve zihinsel gelişim evreleri bulunuyor. Ancak her halükarda asla unutulmaması gereken nokta şu ki, bazı bebekler hızlı gelişirken bazı bebekler daha yavaş gelişebiliyor. Böyle bir durumda endişeye kapılmak yerine, bebeğinizin gelişim evrelerini dikkatle inceleyip kaygılandığınız noktalara dair hekiminizle bağlantıda kalmanız gerekiyor.

1. 3 Aylık Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

1. 3 Aylık Bebeklerin Fiziksel Gelişimi Nasıl Olmalıdır?

Bebek ve ebeveynleri arasındaki ilk 3 aylık dönem her açıdan çok önemli! Çünkü bu dönemde bebek ve ebeveyn, her şeyden de önemlisi birbirlerini yeni tanıma ve alışma sürecini geride bırakmaya başladıkları bir döneme giriyorlar.

3 ay ve sonrası, birçok ebeveyn için işlerin bir miktar daha kolaylaştığı bir dönem olarak nitelendiriliyor. Nitekim bu dönemde, pek de eğlenceli sayılmayan yenidoğan bakımının getirdiği özel sorumluluklar geride kalmış oluyor. Bebeklerde özellikle de kolik ağlama problemi varsa, 12’nci hafta ile birlikte bu sorun da büyük oranda geride kalmış oluyor.

Bir bebek günde 3 saatten fazla ağlıyorsa kolik olarak adlandırılıyor. Ve araştırmalara göre, her 5 bebekten 1’i kolik olarak kabul ediliyor. Kolik problemi genellikle bebekler 3 haftalıkken ortaya çıkıyor. 4 ila 6 haftalık dönemde zirveyi gören bu sorun, 6’ncı haftanın sonunda genellikle azalmaya başlıyor. Ortalama olarak 12’nci hafta itibarıyla da son buluyor.


3 aylık bebeklerdeki en önemli gelişmelerden biri de, bu dönemden itibaren başlarını kontrol etmeyi öğrenmeleri oluyor. Bununla birlikte oyuncaklara ve etraflarındaki nesnelere olan ilgileri de artıyor. Hatta ne zaman kucağa alınacaklarını bile artık ayırt edebiliyorlar.

Bebekler bu dönemde iletişim kurabilmek için de önemli bir adım atarak, sesli bir şekilde gülmeyi keşfediyor! Kısacası, 3 aylık bir bebek her geçen gün pek çok yeni fiziksel beceri kazanıyor. Bunların neler olduğunu gelin, detaylarıyla birlikte inceleyelim!

  • Başını yaklaşık 45 derece çevirebilme, konuşan kişinin yönünü tespit edip dönebilme
  • Yüzüstü yatarken göğsünü destekleyecek şekilde kollarını yukarıya itebilme
  • Bacaklarıyla etrafa tekme savurma
  • Kucağa alındığında ayaklarını aşağıya iterek destek arama
  • Ellerini açıp kapama
  • Oyun matında asılı oyuncaklara vurma
  • Yakındaki nesneleri tutma ve sallama

Tüm bebekler ilgi çekici oyuncaklara bayılıyor. Bu dönemde uzmanların tavsiyelerine uyarak siz de bebeğinize titreyen, hışırdayan, çınlayan veya müzik çalan oyuncaklar alabilirsiniz. Böylece bebeğinizin görsel, işitsel ve fiziksel gelişimine daha fazla destek olabilirsiniz.


Bebeğinizin fiziksel gelişimine yardımcı olmak adına doğrudan size düşen bazı sorumluluklar da söz konusu. Tabi bunların her biri birbirinden basit ve eğlenceli! Peki, bunlar neler mi?

  • Bebeği karnının üstüne yatırarak onunla boyun ve kas hareketlerini teşvik edecek oyunlar oynayabilirsiniz.
  • Bebek anlamasa dahi onunla sürekli iletişim halinde olmaya özen gösterebilirsiniz. Örneğin; yemek ve bez değiştirme zamanını sesli şekilde ifade edebilirsiniz. Böylece bebeğinizin işitme ve kelime becerilerine katkı sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğin gözünün önüne yattığı yerden rahatlıkla seyredebileceği tren seti, kurmalı oyuncak vb. nesneler yerleştirebilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz bu oyuncaklara ulaşabilmek adına kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeye başlayabilir.

1.1. 3 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

Bebeklerin hayattaki ilk ayları büyüme atakları ile geçiyor. Ortalamaya göre, bebekler ilk 6 ay içerisinde genellikle her ay 600 gram ila 1 kilo alıyor. 3 aylık bebeğin ortalama ağırlığı ise 5,8 ila 6,4 kilogram arasında değişiyor.

1.2. 3 Aylık Bebeğin Boyu Kaç Olmalıdır?

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca her ay yaklaşık olarak 2 ila 3 santimetre uzaması bekleniyor. 3 aylık bebeklerin boyları ise genellikle 59,8 ila 61,4 santimetre aralığında oluyor. Ancak bir bebeğin kilosu gibi boyunun da genetik, cinsiyet, beslenme düzeni, uyku süresi ve fiziksel aktivitelere göre değişiklik göstermesi mümkün.


Logo
Bebeklerde İlk 3 Ay Ortalama Boy/Kilo Tablosu
Çocuk
Boy Metre
Kilo Tartı
1 ay 53,7 ila 54,7 santimetre 4,2 ila 4,5 kilogram
2 ay 57,1 ila 58,4 santimetre 5,1 ila 5,6 kilogram
3 ay 59,8 ila 61,4 santimetre
5,8 ila 6,4 kilogram

Kaynak: www.verywellfamily.com

Bebeğinizin kilo ve boy takibini yaparak yaşıtlarına göre nasıl ilerlediğini görebilmek için persentil hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz!

1.3. 3 Aylık Bebek Oturabilir mi?

3 aylık bebekler daha kafalarını kontrol etmeyi dahi yeni keşfediyor. Omuzlarının üzerinde tam olarak kontrol sağlayamamak gibi bir problemle boğuşurken, oturabilmeyi çözmeleri de haliyle pek mümkün olmuyor. 3 ila 5 ay arasındaki bazı bebeklerin destek alarak oturabildikleri görülse de, kendi bebeğinizin bu eyleme yönelik zamanlaması konusunda doktorunuza danışmadan hareket etmemelisiniz.

2. 3 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

2. 3 Aylık Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin gelişimindeki en önemli etkenlerden biri de şüphesiz ki beslenme süreci oluyor. Annenin fiziksel ve ruhsal durumu elverdiği sürece, bebeklerin ilk 1 yıl boyunca anne sütü alması gerekiyor. Amerikan Pediatri Akademisi ve Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesini öneriyor. 12 ay ve devamı için ise anne sütüne isteğe ve ihtiyaca göre devam edilebileceği belirtiliyor.

Dünyanın farklı yerlerinden 15 anne ve bebek üzerinde yapılan incelemelere göre, her anne kendi bebeğine özel olarak süt üretiyor. Diğer bir deyişle; anne sütünün içeriği, bebeğin cinsiyetine ve yakalandığı enfeksiyonlara göre değişiklik gösteriyor. Böylece annesinin sütü, bebeğin ihtiyacı olan bileşenleri almasını sağlayarak hazımsızlık sorununun engellenmesine yardımcı olabiliyor.


2.1. 3 Aylık Bebek Ne Yiyebilir?

3 aylık bebeklerin yalnızca anne sütü ve/veya formül mamalarla beslenmesi tavsiye ediliyor. Bu dönemde bebekler anne sütü ve formül mama dışında katı veya sıvı başka herhangi bir şey tüketmeye hazır olmuyor. Doktor tavsiyesi olmadığı sürece, bu dönemdeki bebeklerin su ihtiyacını da anne sütü ve mamalardan sağlaması gerekiyor.

2.2. 3 Aylık Bebekler Ne Kadar Emzirilir?

Bebekler 3’üncü aydan itibaren, yenidoğan oldukları döneme kıyasla daha sık beslenmek isteyebiliyor. Açlık oranında yaşanan bu artış, bebeğin hızlı bir büyüme sürecinden geçtiği anlamına geliyor. Dolayısıyla anne sütüyle beslenen bebekler daha sık emmek isterken, formül mamalar ile beslenen bebekler ise daha sık ve daha fazla mama tüketmeye ihtiyaç duyabiliyor.

Anne sütüyle beslenen 3 aylık bebekler 24 saat içinde 6 ila 8 kez emzirilmeye ihtiyaç duyuyor. Bebeğin en az 10 dakika boyunca emzirilmesi ve emme sırasında yutma sesinin duyulması gerekiyor. Formül mama ile beslenen bebeklerin ise yaklaşık 4 saatte bir mama tüketmek istemesi muhtemel. Bu beslenme şeklinde de bebeklere her öğünde yaklaşık olarak 170 ila 210 mililitre mama verilmesi, tokluk hissini sağlayabilmek adına ideal oluyor.

3. 3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

3. 3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebekler 3’üncü aya ulaştıklarında uyku düzenlerinde de doğal olarak değişimler meydana geliyor. Bu dönemdeki bebekler günün büyük bir kısmını hala uyuyarak geçiriyor. Fakat uyku saatleri gün içinden geceye kaymaya başlıyor. Yani 3 aylık bebekler rastgele zamanlarda uyumak yerine, gün içinde şekerleme yapıp geceleri daha uzun süre uyuyabiliyor.

Ebeveynlerin “uzun gece uykusu”ndan beklentisi genelde 8 ila 10 saat oluyor. Bazı bebekler uyku öncesi beslendiyse geceleri bu uzunlukta uyuyabiliyor. Ancak 3 aylık bebekler geceleri aralıksız 6 ila 8 saat uyuyorsa, bu durumda da “uzun gece uykusu”na yatmış kabul ediliyor.

3 aylık bebekler 24 saatlik bir süre içinde ortalamaya bakıldığında 14 ila 16 saat uykuya ihtiyaç duyuyor. Genel olarak bu uzun uykular arasında dahi bebekler, 2 ila 4 saatte bir beslenmek için uyanabiliyor.


Editörün Notu: Ebeveynler, bebeklerine bir uyku düzeni sağlayabilmek için beslenme ve uyuma saatlerine özen göstererek bunu bir rutin haline getirebilir. Her gün yaklaşık olarak aynı saatte beslenip aynı saatte uykuya yatırılan bebekler, geceleri uzun uykuya yatacakları bir düzene daha kolay uyum sağlayabilir.

4. 3 Aylık Bebekler için Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

4. 3 Aylık Bebekler için Oyuncak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

3 ay itibarıyla bebekler için etraflarındaki her nesne keşfedilmesi gereken bir oyuncağa dönüşüyor. Hatta kendi elleri ve ayakları da buna dahil! Artık yenidoğan olarak adlandırılmayı geride bırakan 3 aylık bebekler, daha önce de belirttiğimiz üzere ellerini yumruk şeklinde tutmak yerine açmayı da öğrenmeye başlıyor. Oyuncakları kavrama ve sallama gibi önemli fiziksel beceriler de bunun beraberinde geliyor.

Bu dönemde bebekler için fiziksel, zihinsel, işitsel ve görsel gelişimlerine katkı sağlayacak ilgi çekici oyuncakların seçilmesi gerekiyor. Bebekler her şeyi ilk olarak ağızlarına götürüp oral yolla keşfettiklerinden, bu süreçte bilhassa da ufak parçalı ve kalitesiz plastiklerden üretilen oyuncaklardan uzak durulması öneriliyor. 3 aylık bebeğe oyuncak alırken tercih edilebilecek en ideal seçenekler ise şu şekilde:

  • Kas becerilerini güçlendirip fiziksel gelişimlerine katkı sağlayacak oyun matları
  • El-göz koordinasyonunlarını güçlendirmelerini sağlayacak yüksek kontrastlı renklere sahip yumuşak kitaplar
  • Ritim duygusu kazanmalarını sağlayacak sesli veya müzikli oyuncaklar
  • Günlük hayatta gördükleriyle çağrışım kurabilecekleri renkli ve resimli oyuncaklar
  • Hayvanları, renkleri ve sayıları öğreten eğitici oyuncaklar
  • Dişlerini kaşımalarına yardımcı olacak oyuncaklar
  • Daha rahat bir uyku uyumalarını sağlayacak uyku oyuncakları

Bu dönemde ebeveynlerin ve/veya bakıcıların, bebekle sürekli iletişim halinde olmasının önemini aklınızdan çıkarmamalısınız. Ayrıca oynayamayacak olsalar dahi park ziyaretlerine başlamak, farklı yüzleri ve sesleri keşfetmelerini sağlamak için önemli bir diğer adım!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğinizin fiziksel gelişimi hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmalısınız.

Kaynaklar:


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet