Bebekler Ellerini Nasıl Keşfeder?

Bebekler Ellerini Nasıl Keşfeder?

Bebeğiniz çoktandır minik ellerinin farkında ve artık bir dedektif edasıyla pür dikkat ellerini inceleyerek yeni deneyimlere yelken açıyor. Bu sayede büyüleyici bir keşif sürecinin ilk adımını da atmış oluyor. Hadi, bebeğinizin yeni keşfi sırasında neler yapabileceğinize bir bakalım!

Bebekler ellerini keşfettikten sonra parmaklarını havaya kaldırıp sağa sola çevirerek inceleme yapmaya, yumruğunu açıp kapamaya, parmaklarını aşağı yukarı oynatmaya başlıyor. Bebeklerin her bir yeni hareketini incelemek ve bu keşif sürecine tanık olmak son derece değerli. Bu sayede yavrunuzun gelişim sürecini net bir şekilde izleyerek ona daha iyi destek olabilirsiniz. Dilerseniz bebeğinizin el ve göz koordinasyonuna destek olmak adına bu konuda neler yapabilirsiniz birlikte inceleyelim!

Bebekler Uzuvlarını Kullanmaya Ne Zaman Başlar?

Bebekler Uzuvlarını Kullanmaya Ne Zaman Başlar?

T.C. Sağlık Bakanlığı Yeşilyalı Aile Sağlığı Merkezinin yayınladığı Bebek ve Çocuk Gelişimi isimli çalışmaya göre, bebekler ilk 3 ay içinde 20 ila 35 cm uzaklıktaki nesneleri görebiliyor, insan yüzü başta olmak üzere hareket eden nesnelere odaklanabiliyor ve takip edebiliyor. Bebekler üçüncü ayın ardından nesneleri ve oyuncakları yakalamaya, onlara uzanmaya ve ellerine aldıkları nesneleri ağızlarına götürmeye başlıyor. Yani ilk üç ay içerisinde bebeklerin ellerini keşif süreci tamamlanıyor.

Bebeğinizin uzuvlarını kullanmasını teşvik etmek için yattığı yerin üzerine oyuncak asabilirsiniz. Bu sayede bebekler hem elleriyle hem de ayaklarıyla bu oyuncaklara dokunabildiğini ve yeni bir dokuyla temas ettiklerini keşfedecekler.

Bebeklerin Elleri Doğduğunda Açık mıdır?

Bebeklerin Elleri Doğduğunda Açık mıdır?

Bebeklerin elleri doğduklarında kapalı oluyor ve ilk bir ay boyunca sıkıca kenetlenmiş şekilde duruyor. Fakat bebeğinizin minik yumruğunu açıp parmağınızı yerleştirirseniz parmağınızı sıkı ve güçlü bir şekilde tuttuğunu görebilirsiniz. T.C. Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi 0-72 Ay Motor Gelişim isimli kitapçığa göre, bebeğin eline yerleştirilen bir nesneyi ya da parmağı tutması kasıtlı değil, tamamıyla refleksif bir hareketten kaynaklanıyor.

Bebekler yaklaşık 6 haftalıkken bir elini diğer eliyle kavramaya ve ellerini açmaya başlıyor. İlerleyen dönemlerde bebekler parmaklarını oynatmaya ve yumruğunu açıp kapamaya başlıyor. Ancak bebeklerde motor gelişim süreçleri çoğunlukla benzerlik gösterse bile tamamıyla farklı olabileceğini de unutmamak gerekiyor. Özellikle doğumdan sonra her ay doktor kontrolüne giderek bebeğin gelişim sürecini takip etmek tavsiye ediliyor.

Bebekler Ellerini Ne Zaman Kullanmaya Başlar?

Bebekler Ellerini Ne Zaman Kullanmaya Başlar?

Bebekler yaklaşık olarak 6 haftadan itibaren ellerini keşfetmeye başlasa da bu dönemde yalnızca refleksif hareketler sergiliyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Yeşilyalı Aile Sağlığı Merkezinin yayınladığı Bebek ve Çocuk Gelişimi isimli çalışmaya göre, bebeklerin ellerini bilinçli bir şekilde kullanmaya başlaması 3 ila 6 aylık dönemde gerçekleşiyor.

Bebekler Ne Zaman Tutmayı Öğrenir?

Yazar Elizabeth Haas kaleme aldığı Your Baby’s Hand Control isimli makalede bebeklerin el kontrolünü ay ay anlatıyor. Bu keşif sürecinde bebeğin yakınına ulaşabileceği nesneleri yerleştirmek ve dokunabileceği yükseklikten oyuncak sarkıtmak ellerini daha hızlı keşfetmesine yardımcı oluyor.

2 ila 3 Aylık Dönem

Bebekler yaklaşık 8 haftalıkken ellerini açmaya ve sallanan oyuncaklara vurmaya başlıyor. Bu dönemde bebeğinize sallaması için bir çıngırak verebilirsiniz. Bebekler çıngırak gibi sesli oyuncaklarla sesin nereden geldiğini keşfetmeye ve sesle elleri arasındaki bağlantıyı çözmeye başlıyor.

4 Aylık Dönem

Bebeklerin elleriyle bir nesneye ulaşma yeteneği 4 aylık dönemde daha fazla gelişiyor. Öyle ki bebekler bu dönemde iki elleriyle nesneleri kucaklayabiliyor.

5 Aylık Dönem

5 aylık dönemde bebeklerin nesneleri kavrama yeteneği güçleniyor. Bebekler oyuncakları parmaklarıyla veya avuç içinde tutabiliyor. Ayrıca bebekler bu dönemde oyuncakları bir elinden diğer eline alabiliyor.

6 Aylık Dönem

Artık bebekler parmakları arasında ufak bir nesneyi bile tutabilecek seviyeye ulaşıyor. Henüz parmaklarını tam olarak kontrol edemeseler de alkış veya el sallama gibi hareketleri taklit edebiliyorlar.

7 ila 8 Aylık Dönem

7 ila 8 aylık dönemde bebekler yiyecekleri parmakları arasında tutup yiyebiliyor. Biberon veya bardakları tutmaya başlıyor.

Bebekler Ellerini Kullanmayı Nasıl Öğrenir?

Bebekler Ellerini Ne Zaman Kullanmaya Başlar?

Bebekler 3 aydan itibaren ellerini daha aktif bir şekilde kullanmaya başlıyor. Ancak bebekler, ellerini doğru şekilde kullanabilmek için ebeveynlerinin yol göstermesine ihtiyaç duyuyor. Royal Children’s Hospital’ın yayınladığı Occupational Therapy – Kids health information isimli kitapçığa göre, bebeğinizle oynarken oyuncaklara uzanması, dokunması, kavraması ve tutması için onu cesaretlendirebilirsiniz. Bebeğinize ellerini nasıl kullanacağını göstermelisiniz. Örneğin; bir çıngırağı salladıktan sonra bebeğinizin eline verip sallamasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinizin el ve göz koordinasyonunun gelişimine destek olmak adına erişebileceği uzaklığa bir oyuncak asıp sallayabilirsiniz. Bunun için ana kucağının tutma yerini ve pusetin güvenlik barını kullanabilirsiniz. Renkli bir oyuncağı bebeğinize uzatarak da koordinasyon düzeyinin gelişmesine destek olabilirsiniz.

Bebeklerin Ellerini Kullanması için Aktiviteler

Bebekler Ellerini Ne Zaman Kullanmaya Başlar?

Bebeğinizin ellerini daha etkili şekilde kullanabilmesi için evde basit aktiviteler hazırlayabilirsiniz. Bu aktivitelerin bebeğinizin dokunma, tutma, kavrama, sıkma ve sallama gibi becerilerini geliştirmeye yönelik olduğunu unutmamalısınız. Ayrıca bebeğinizle yapacağınız egzersiz hareketleri ve aktiviteler için doktorunuzdan onay almalısınız. Aksi takdirde istemeden de olsa bebeğinize zarar verebilirsiniz.

Dr. Hemapriya’nın 0-3 yaş arası çocuklar için önerdiği ince motor becerisi aktivitelerinden birçoğunu evde kendiniz hazırlayabilirsiniz. Hadi, bu aktivitelere bir göz atalım!

Karın Zamanı Aktivitesi

Tummy time olarak da bilinen karın zamanı aktiviteleri bebeklerin yalnızca el göz koordinasyonunu değil, vücut kaslarını da çalıştırıyor. Bebeğinizi rulo haline getirdiğiniz yumuşak bir battaniyenin üzerine karın üstü yatırarak etrafına ilgisini çekebilecek oyuncakları ve nesneleri yerleştirebilirsiniz. Böylece bebeğiniz o nesnelere uzanabilmek için ellerini kullanarak dokunma, tutma ve kavrama eylemlerini gerçekleştirmeye çalışacak.

Boyama Aktivitesi

Karın zamanını biraz daha renklendirmek ve bebeğinizi erken dönemde sanatla tanıştırmak için boyama aktivitesi planlayabilirsiniz. Şeffaf ve kilitli bir poşetin içine 2-3 renk boya sıkarak bebeğinizin bu boyaları elleriyle dağıtmasını sağlayabilirsiniz. Boyalar poşetin içinde olduğu için bebeğiniz boyalara ulaşıp ağzına veya gözüne süremeyecek. Ancak yine de bu tarz aktiviteler sırasında bebeğinizi yalnız bırakmamalısınız.

Kitap Okuma Aktivitesi

Kitaplar çocukların el becerilerini en iyi şekilde geliştiren nesnelerden biri. Ancak kitap tercihinde kalın karton sayfaları ya da kumaş sayfaları olan kitaplara yönelmelisiniz. Bu sayede bebeğin kitabı yırtmasının önüne geçebilirsiniz. Öncelikle kitap sayfalarının nasıl çevrileceğini bebeğinize gösterin ve birkaç sayfayı onunla birlikte çevirin.

Kurdele Çekme Aktivitesi

Bitmiş bir ıslak mendil paketinin içine rengarenk kurdeleler doldurarak bebeğinizin paketin içinden kurdele çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz yalnızca iki parmağıyla ince bir nesneyi kavrama konusunda kendisini geliştirebilir. Ancak tüm aktivitelerde olduğu gibi bu aktivite sırasında da dikkatli olmalı ve bebeğinizi her an kontrol etmelisiniz.

Doktorunuza başvurarak bebeğinizin el ve göz koordinasyonunu geliştirecek farklı aktiviteler de öğrenebilir ve çocuğunuzun dünyayı keşfetmesine en iyi şekilde yardımcı olabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin el ve göz koordinasyonu için herhangi bir yöntem uygulamadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet