Bebeğinizin Zekasını Geliştirecek Oyunlar

Bebeğinizin Zekasını Geliştirecek Oyunlar

Birkaç nesil önce, bebeklerin beyinleri hakkında pek bir şey düşünmezdik, çünkü ebeveynler, doktorlar ve araştırmacılar bebeklerin beynini çevresi tarafından doldurulacak boş bir levha olarak görürdü. Daha sonra bebekler hakkında yapılan araştırmalar, bebeklerin beyinlerinin ve duyumlarının çok erken yaşta bile dikkate değer ölçüde aktif olduğunu gösterdi.

Yenidoğan

Daha konuşmaya bile başlamadan önce ifadeleri ve fiziksel tepkileri bebeğinizin kişiliği hakkında size birçok ipucu verir. Beden dilinden bebeğinizin mizacını anlayabilir, kişisel stili ve hassasiyetleri hakkında bilgi edinebilirsiniz. Örneğin, tüm bebekler ağlar fakat bazıları daha kolay ağlarken bazıları da daha uzun süre ağlamaya devam edebilir. Bebeğinizin mizacını anlamak, ona bakmanızı kolaylaştırır. Eğer çok hassas olduğunu biliyorsanız, fazla uyarılmasını engellemeye çalışabilirsiniz.

Bebeğinizi sol elinizle bedeninin altından tutun, sağ elinizle başını destekleyin. Sessizce adını söyleyin. Kaslarına ve nasıl göründüğüne dikkat edin. Gerginse, sırtını geriye doğru atmaya çalışıyorsa ya da tükürüyorsa bu bunaldığının ya da fazla uyarıldığının bir göstergesi olabilir. Durum buysa, etrafındaki uyaranları azaltın, ışıkları söndürün ve sesinizi bir fısıltı kadar kısarak tekrar adını söyleyin. Muhtemelen kafasını size doğru çevirecektir. Bu bir reflekstir, karanlıkta bile gerçekleşir. Bu durum bize sesin kaynağını sadece gözleriyle belirlemeye çalışmadığını gösterir. Dikkatli incelerseniz, yenidoğan bebeğinizin daha büyük bebeklerden farklı hareket ettiğini görürsünüz. Hemen yanıt vermek yerine birkaç saniye bekledikten sonra başını çok yavaşça çevirir.

Bebeğiniz rahat görünüyorsa sessizce onunla konuşmaya devam edin. Ona ne kadar akıllı ve güzel/yakışıklı olduğunu söyleyin. Onu bir yıl sonra beyninin iki katına çıkacağı gerçeğini söyleyerek etkileyin. Konuşurken gözlerini izleyin. Etrafa bakmayı bırakıp yüzünüze odaklanıyor mu? Eğer odaklanmıyorsa endişelenmeyin, yorulmuş olabilir. Başka bir gün tekrar deneyin. Onunla konuşurken yüzünüzü soluna doğru hareket ettirin, muhtemelen gözleriyle yüzünüzü takip edecektir. Bu önemli bir başarıdır. Araştırmacılar, 2 günlük bir bebeğin annesinin yüzüne diğer kadınların yüzüne baktığından daha uzun ve farklı baktığını tespit etmiştir. Bu kadar kısa bir süre içinde bile bebeğiniz, kim olduğunuzu çözmüştür.

8 Haftalık

İlk birkaç hafta boyunca bebeğinizin yüzünüze oldukça dikkatle baktığını fark edebilirsiniz. Bu olduğunda, yeni bir oyun deneyin: Dilinizi çıkartın. Bebeğiniz de muhtemelen aynı şeyi yapacaktır. Sonra kaşınızı buruşturmayı deneyin. Bu yaştaki bebeklerin yüzde ellisi sizin yaptıklarınızı taklit eder. Farklı ifadeleri de deneyebilirsiniz. Dudağınızı büzüştürebilir, ağzınızı ve gözlerinizi genişletebilirsiniz. Her farklı ifadede bebeğiniz, sizinkilere benzetebilmek için ifadesini değiştirecektir.

4 Aylık

Bu oyunu oynamak için, çocuğunuzun dokunmasını isteyeceğiniz yeni ve heyecan verici bir şeye ve bir bebek battaniyesine ihtiyacınız olacak. 4 aylık bebeğinize parlak bir anahtarlık gösteriyorsanız, muhtemelen uzanmak ve onu yakalamak isteyecektir. Fakat ona anahtarlığı gösterirseniz ve daha sonra battaniyenin altına saklarsanız aramayı bırakacaktır. Sanki anahtarlık aniden ortadan kalkmış gibi. Bunun nedeni, bebeğinizin cisimlerin görme noktasında değilken bile var olduğu gerçeğini henüz kavrayacak yaşta olmamasıdır. 10 aylık olana kadar bu böyle devam edecektir. 10 aylık olduktan sonra aynı oyunu tekrar oynadığınızda bebeğiniz anahtarlığı battaniyenin altından alacaktır.

10 Aylık

Bütün bebekler aynaya bakmak ister, peki ne görürler? Birkaç yıl önce uzmanlar bu sorunun kısmen yanıtını buldular. Bebeğiniz yaklaşık 10 aylıkken bunu deneyebilirsiniz ve daha sonra birkaç ayda bir tekrarlayabilirsiniz. Bebeğinizin yaklaşık bir dakika boyunca aynaya bakmasına izin verin. Sonra onu kaldırın, burnunu veya yanağını az miktarda boyayın ve aynanın önüne tekrar koyun. 12 aylıktan daha küçük olan bebekler genelde lekelere dikkat etmemektedir. Daha büyük bebekler ise lekeleri fark edip dikkatlice inceleyebilirler. Aynaya doğru uzanıp, kendilerinin yansımasına baktıklarını henüz anlamadıklarını gösterirler. 18 aylık olduklarında ise, bebeklerin yaklaşık yarısı yansımayı fark edecek ve yüzlerindeki lekeye dokunacak şekilde aynaya uzanacaktır.

Kaynak: http://www.parenting.com/article/brain-boosting-games

Beğen
Kaydet