Bebeklerin Uykusu Neden Bölünür?

Bebeklerin Uykusu Neden Bölünür?

Bebeğiniz uykusunda uyanıyorsa bunun sebepleri nedir?

Açım…

Minik bebeğinizin uykusundan uyanmasının ana nedenlerinde biridir aç olmak. Sindirimleri hızlı olduğu için, sık sık acıkmaları da çok doğaldır. Dolayısıyla ilk bir kaç ayında 2-3 saatte bir anne sütü alan bebekler uykularından acıktıkları için uyanırlar.

Terlemek ve üşümek

Bebekler sanılanın aksine çok üşümez ve kat kat giydirilmesini gerektiren bir durum yoktur. Bebeğinizin ideal oda sıcaklığı 21-22 derece olmalıdır. Yaz aylarında da kış aylarında da bu sıcaklık aynı değerini korumalıdır. Bu deceden daha düşük sıcaklık hastalıkları da beraberinde getirebilir. Daha yüksek sıcaklıklar da öncelikle burnunda kuruluğa yol açar ve terleme yüzünden cildinde hasarlar oluşabilir. Dolayısıyla bebekler hem sıcaktan hem de soğuktan huzursuz olduklarında uykularından uyanabilirler.

Bebeğinizin üşüdüğünü düşünüyorsanız ve üzerini açmasından muzdaripseniz uyku tulumu işinize yarayacaktır. Aynı zamanda uyku tulumlarının her mevsim için uygun kumaşlarda üretildiğini düşünürsek yazın da kışın da kullanabilirsiniz.

Uyku evrelerine geçerken uyanabilirler

Gözlerimizi kapatıp uykuya daldığımızda önce uykunun “REM” aşamasına geçeriz, sonra da derin uykuya… Ve sonra tekrar hafif uykuya yani “REM”e… Bu döngü yetişkinlerde 90 dakikayken bebeklerde 50 dakika civarında. Bu da bebeklerin uyku düzensizliğinde saat başı ve hatta daha da kısa bir zamanda uyanması anlamına geliyor.

Ah o uyku alışkanlıkları

Ayakta sallamak, emzirmek, emzik vermek, yanında yatırmak ya da diğer başka etkenler… Tüm bunlar annelerin bebeklerini çabucak ve kolay yoldan uyutmak için başvurduğu yöntemler. Evet bunlar işe yarıyor ama kısa vadede… Üstelik öğretilmiş bu davranışlar bebeğinizde yanlış uyku alışkanlıklarına neden oluyor.

Bebeğiniz nasıl uyutulursa uykudan uyandığında yine aynı yöntemle uyutulmak isteyecektir. Ve siz bebeğinizin ihtiyaçlarına anında cevap veremediğiniz taktirde de onun uykusu iyice açılacaktır. Bu da geceniz yine uykusuz geçeceği anlamına geliyor. En doğrusu ona kendi kendine uyumayı öğretmek olacaktır. Bu süreç biraz sancılı geçse de uzun vadeli ve sağlıklı bir çözüm olacaktır.

Bebeklerde Uykuyu Bölen Nedenler

Gece beslenmelerini kesmenin zamanı gelmiş olabilir

Genellikle anneler bebekleri 1 yaşına gelmeden önce gece beslenmelerini keserler. Eğer bu aydan sonra gece biberonla süt verilmeye devam edilirse bu bir alışkanlığa dönüşür. Öğretilmiş bu açlık hissiyle bebekler her gece beslenmeyi talep eder.

Gelişimi normal bir bebek için gece beslenmelerinin faydasından çok zararı vardır. Gece uykusunda vücut, dolayısıyla mide ve bağırsaklar da dinleniyor. Dolayısıyla gece beslenmesi, gece uykusu nedeniyle bağırsakları yorabiliyor. Aynı zamanda gece beslenmesi diş sağlığını da tehdit ediyor.

Büyüyorum, onun için uyuyamıyorum!

Bebeğinizin büyümesinde bazı kilit taşı dönemleri vardır. Yuvarlanma, ilk oturma, ilk emekleme, ilk adımlar, ilk kelimeler… Aşağı yukarı her bebek aynı aylarda geçirir tüm bu evreleri. İşte bu dönemlerde büyümeden kaynaklanan kemik ağrıları olabilir. Bu ince sızılar bebeğinizi gece uykularından edebilir. Özellikle 2 yaş sendromuyla birlikte gelen bağımsızlık duygusu çocuğunuzda uyku bir vakit kaybı bilinci yaratabilir.

Yeni yeni keşfedilen teknolojik uyaranlar, oyunlar ya da onu eğlendiren şeyler cazip hale gelir ve çocuğunuz bunlardan mahrum kalmamak için uyumak istemeyebilir.

Alerjiler…

Bebeğinizde eğer gıda alerjisi varsa ve gece uykularında düzensizlik yaşıyorsanız sorumlusu besinler olabilir. Ve bebeğinizin uykusu alerjik astım, nefes darlığı ya da kaşıntı sebebiyle bölünebilir. Aynı zamanda geniz eti ve bademcik sorunları yüzünden de bebeğiniz uykusunda sıkıntılar yaşayabilir. Buna neden olan bir gıda alerjisi gözlemliyor veya tahmin ediyorsanız mutlaka doktorunuza danışınız.

Beğen
Kaydet