Bebeklerde Emekleme ve Ayağa Kalkma Süreci

Bebeklerde Emekleme ve Ayağa Kalkma Süreci

Bebeğiniz artık büyüyor ve ayaklanmaya başlıyor. Sizin bebeğiniz hangi süreçlerden geçiyor?

Bebeğim Emekliyor…

Kimi öne, kimi arkaya doğru, kimi dizlerinin üstünde kimi elleri ayakları üstünde… Emekleme her bebekte farklıdır. Bebekler ne zaman emeklemeye başlar? Ortak olan tek nokta 6 ila 9 aylık olduklarında bebeklerde emekleme sürecinin başlıyor olması. Emeklemek için bebeğinizin kaslarının buna hazır olması gerekiyor.

Elleri ve ayakları üzerinde dengeli durabilmesi de. Şunu da unutmamak gerekir ki her bebek emeklemeyebilir. Emeklemeden yürüyen hatta yürüdükten sonra emekleyen bebekler bile var. Yani benim bebeğim emeklemiyor diye endişe etmeyin. Belki de emeklemesine farkında olmadan siz de izin vermiyor olabilirsiniz. Alışkanlıklarınızı gözden geçirin.

  • Eğer bebeğinizi sürekli hareket edemeyeceği koltuklarda, beşiklerinde, park yataklarında tutuyorsanız,
  • Hep kucağınıza alıyorsanız,
  • Mikrop kapacağı için onu yere koymaktan sürekli kaçınıyorsanız,

O zaman bebeğinizin emeklemesine siz fırsat vermiyorsunuz demektir. Öncelikle yere bir çarşaf serin ve onu yüzüstü yatırıp karşısına geçin. Sevdiği bir oyuncağını ona doğru tutun ve kendinize çağırın. İşte size emekleme antrenmanı…

Önlem Zamanı…

Emekleme tehlikelere de davetiye çıkarır. Alacağınız basit önlemlerle bebeğinizi koruyabilirsiniz.

  • Yere onu alerjik yönden de rahatsız etmeyecek tüysüz ve yumuşak örtülerden serin. Bebeğin turladığı yerlerin temizliğinden emin olun.
  • Yerde onun ağzına atabileceği küçük nesneler olmasın.
  • Kenar ve köşeleri keskin ev eşyalarınız varsa koruyucularla tehlikeyi azaltın.
  • Merdivenli bir evdeyseniz önünü kapatın.
  • Hizasına yakın çekmecelere koruyucu kilitler koyun. Ayrıca yine ulaşabileceği çekmecelerde keskin, sivri nesneler bulundurmayın.
  • Elektrik prizlerine koruyucu takın. Elektrik kablolarını da yerden uzaklaştırın.

Emekleme ve Ayağa Kalkma Süreci

Ve Ayağa Kalktı…

Bebekler genel olarak 9 ila 12 aylar arasında ayaklarının üzerine tam anlamda basabilir. Tabii bu konuda aceleci bebekler de vardır. Daha erken aylarda ayağa kalkabilirler. Önemli olan ayak ve bacağa binen yükü bebeğin kaldırabilmesidir. Ayağa kaldırma konusunda ya da bir yere tutunur. Bu süreci de yürüme takip eder…

Ayağa kalkma konusunda sıkıntı yaşayan bebekler de vardır. Gayet sağlıklı bir gelişimi olsa da ayakları üzerinde durmada sıkıntı yaşayabilirler. Bu durumda bebek ya tombuldur ya da dizlerinde kuvvet eksikliği vardır. Bu durumda doktorunuzun dediğini esas alabilirsiniz. O size süreçte bir sorun olmadığını ve D vitamini yönünde de bir eksikliği olmadığını söylüyorsa endişe etmeyin.

İlk Adımlar…

Bebeğiniz en erken 9 en geç de 18. ayına kadar ilk adımlarını atar. Eğer 18 ayını geçmişse ve hala yürümüyorsa bu olağan dışı bir durumdur ve bu konuda uzman bir doktorun görmesi gerekir. Bebeğinizin yürümesindeki en doğal süreç onun düşmesidir. Ve düşüp kalkmadan da yürümeyi öğrenemeyecektir. Eğer tehlikeli bir düşme değilse bu durumda yapmanız gereken aşırı tepkilerinizi rafa kaldırmanız. Bebeğiniz her düştüğünde tepki gösterirseniz bu onu korkutacak ve kendine güvenini kaybedecektir. Ya da bebeğiniz düştüğünde ağlıyorsa onu tekrar yürümeye zorlamayın. Bu da aynı sonucu doğuracaktır. Yapmanız gereken tek şey etrafına alacağınız güvenlik önlemleri. Mobilyalarınızın keskin kenar ve köşelerini kapatarak işe başlayabilirsiniz.

Yürüteçlerin bebeklerde parmak ucunda yürüme gibi bozukluklara sebebiyet verebileceği için kullanılmaması önerilmektedir. Bebeğiniz için en doğru bilgiyi alanında uzman doktorunuzdan alabilirsiniz.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet