Anne olmanın en zor taraflarından biri, herkesin çocuklar hakkında tavsiye vermeyi çok sevmesidir. Çoğu zaman bu tavsiyeler doğru değildir. Bu nedenle rastgele verilen tavsiyeler, gerçekliği bilinmeyen deneyimler ve batıl inançları bir yana; işte her annenin bilmesi gereken ve gerçek bilgiler içeren araştırma sonuçları:
Amerika’da bulunan Psikolojik Bilimler Derneği (Association for Psychological Science) tarafından 2012 yılında yapılan ve çocukların ebeveynlerin psikolojisine olan etkilerini ölçen bir araştırmaya göre, çocuk sahibi olan ebeveynlerin, çocuk sahibi olmayanlardan daha iyi hissettiklerini ve çocuklarının bakımından diğer tüm faaliyetlerden daha çok keyif aldığını gösteriyor. Özellikle baba olmanın, erkeklere yüksek düzeyde olumlu duygu ve mutluluk kazandırdığı görülüyor.
Yapılan araştırmalar, çocuk sahibi olmanın keyfinin altını çizerek, çocuk odaklı davranışların faydalı olduğu sonucuna varmıştır. Amsterdam Vrije Üniversitesi Yardımcı Profesörü Claire Ashton – James ve ekip arkadaşlarının 2013 yılında yayınladığı bir çalışma, çocuk odaklı yaşayan ebeveynlerin aynı zamanda çok mutlu olduğunu, hayatlarının daha büyük bir anlam kazandığını ortaya koymuştur. Bebeklerin bakım ve ihtiyaçlarını gidermek için yapılan aktiviteler, olumsuz duygularla değil aksine anlamlı ve olumlu hislerle eşleşmiştir.
Hayatta birçok şeyde olduğu gibi, önemsemek ve boğmak arasında da çok ince bir çizgi var. Özellikle de çocuklarınız büyüdüğünde! Mary Washington Üniversitesi Psikoloji profesörü Schiffrin ve ekip arkadaşları, 297 üniversite öğrencisine anne-babalarının davranışları ve bu davranışlar hakkında ne düşündüklerini sordu. Üniversite öğrencileri üzerinde helikopter ebeveynliğin etkilerini ölçmeyi amaçlayan bu çalışma, küçüklüklerinden beri “helikopter ebeveyn” olan yani çocuklarının hayatına gereğinden fazla dahil olan ebeveynlerin, ileriki dönemlerde çocuklarında depresyona sebebiyet verdiğini ortaya koydu. Helikopter ebeveyne sahip olan öğrencilerde yetkinlik ve özerklik ilişkilerinin zayıf olduğu ortaya çıktı.
Düzenli uyku zamanları, çocukların gelişen beyni için oldukça önemli. University College London, Kamu Sağlığı ve Salgın Hastalıklar Departmanı Profesörü Yvonne Kelly tarafından 2013 yılında yayınlanan ve 3-7 yaş dönemi boyunca 11.000 çocuğun takip edilerek yapıldığı bir çalışmanın sonuçlarına göre; düzenli uyku zamanlarının hem kız hem de erkek çocuklarının bilişsel performansını olumlu yönde etkilediği ve ne kadar erken uygulanmaya başlanırsa o kadar iyi olacağı sonucuna varılmıştır.
Mutlu çocuklar, mutlu evliliklerin meyvesidir. Anneyle baba arasında çıkan en büyük anlaşmazlıklardan biri ise ev işlerinin paylaşılmaması, bebek bakımının tamamının annenin üzerinde olmasıdır. Tüm bu yük karşısında evliliğin sağlam ve mutlu bir şekilde devam etmesi için sorumlulukları paylaşmak çok önemlidir.
Bazı kadınlar, anneliğin işyerinde olmaktan daha stresli olduğunu söylüyor. Peki, çocukların ebeveynlerin hayatını sevinç ve mutlulukla doldurduğunu söyleyen, çocukların ebeveynlerin psikolojisi üzerindeki etkilerini konu olan araştırma sonuçları ile bu durumu nasıl aynı kefeye koyabiliriz? Mesele, annelikle ilgili tutum farklılıklarından kaynaklanıyor. Mary Washington Üniversitesi’nden Kathryn M. Rizzo ve çalışma arkadaşlarının, 5 yaşından küçük çocuğu olan 181 anne üzerinde 2012 yılında yaptığı bir araştırma sonucunda, çocuklarını kutsal gören ve annelerin babalardan daha iyi ebeveynler olduğunu düşünen annelerin hayattan daha az keyif aldıkları sonucu çıktı. Evet, bebeğiniz önceliğiniz olsun fakat bunu yaparken kendinize gereğinden fazla yüklenmeyin.
Birden fazla çocuğu olan herkes bu soruyu mutlaka kendine sormuştur. Aynı anne babadan olan iki kardeşin kişilikleri birbirinden oldukça farklıdır. Psikolog Robert Plomin ve çocuk gelişimi uzmanı Denise Daniels tarafından yapılan “Aynı ailenin iki çocuğu neden birbirinden bu kadar farklı?” başlıklı çalışmaya göre, kardeşlerin ortak noktaları, birbirini hiç tanımayan iki yabancının ortak noktalarından daha çok değildir. Genetik kodlarının %50’sinin aynı olduğu düşünüldüğünde bu çok garip değil mi? Aslında değil; çünkü aranılan cevap genlerde değil çocukların büyüdüğü ortamda saklı. Belirli bir yaşa kadar aynı ortamda büyüseler de, kardeşler ebeveynleriyle ve diğer akrabalarıyla farklı ilişkiler kurar, okulda farklı arkadaşlar edinir ve farklı deneyimler yaşarlar ve tüm bu farklılıklar, kardeşler arasında oldukça dikkat çekici kişilik farklılıklarına neden olur. Tabii tüm bunlar, bir çocuğunuzda işe yarayan taktiğin diğer çocuğunuzda yaramayabileceği anlamına gelir.
Kaynak: http://www.spring.org.uk/2013/11/10-current-psychology-studies-every-parent-should-know.php