Plastik kaplar cam kaplara göre sütü toplamak ve saklamak için daha uygundur. Bunun nedeni, sadece camın kırılma ihtimalinin olması değil; aynı zamanda annenin hastalıkla savaşan beyaz kan hücrelerinin plastik olana kıyasla cam kaplara daha fazla yapışmalarından kaynaklanır. Bu durum, bebeğin sütten faydalanmasını azaltır.
Süt oda sıcaklığında 30 dakikadan daha uzun süre kalacaksa veya 48 saatten daha uzun süreyle buzdolabında saklanacaksa sütü saklayacağınız kapları ve biberonları sterilize edin. Sterilizasyon için 10 dakika boyunca tencerede kaynatabilirsiniz. Aksi takdirde, sıcak ve sabunlu suyla yıkamak ve fırçayla temizlemek yeterli olacaktır.
Sütünüzü en kısa süre içinde buzdolabına kaldırın; eğer bu mümkün değilse 6 saate kadar sütü steril bir kap içinde oda sıcaklığında (güneş almayan, kalorifersiz bir odada) bekletebilirsiniz.
Sütünüzü 48 saat süreyle buzdolabında bekletebilir veya 30 dakika bekletip sonra dondurabilirsiniz. Anne sütü tek kapılı buzdolabında bir iki hafta süreyle bekleyebilir, iki kapılı ve besinleri katı biçimde donduran no-frost modellerde sütü üç ay, 0 derecede donduruculu modellerde 6 aya kadar saklayabilirsiniz.
Kaplara doldurduğunuz süt kabın dörtte üçünü doldurmalıdır (genleşmeyi hesaba katın) ve kabın üzerine tarihi yazın. Her zaman en eski tarihli sütü önce kullanmaya dikkat edin.
Sütün buzunu çözmek için biberonu ya da kabı ılık suyun altında çalkalayın ve sonra 30 dakika içinde kullanın. Ya da, buzdolabında çözdürerek üç saat içinde kullanın. Mikrodalga fırında, sobada veya oda sıcaklığında çözdürmeyin ve yeniden dondurmayın. Bebeğinizin biberonu bitirmesine az kalmışsa kalanı atın.
Kaynak: Einsberg, A., Murkoff, H.E, Hathaway, S.E. (1989). Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler? (Dr. D. Tunalı, Çev.). Epilson Yayıncılık