Bebeklerde Pamukçuk

Bebeklerde Pamukçuk

Pamukçuk, bebeklerde yaygın olarak görülen ve genellikle zararsız olan, ağızda oluşan mantar enfeksiyonuna verilen isimdir. Bebeğin ağzında ve dilinde, beyaz veya krem renkli noktalar ve lekeler olarak kendini belli eden pamukçuk, çoğunlukla 2 yaş altı bebeklerde görülür. Bazen anlaşılmasa da bu beyazlıklar bebeğinizi rahatsız edebilir ve beslenmesini zorlaştırabilir. Genellikle alacağınız önlemlerle kolayca geçen bu durumun 2-3 günden fazla sürmesi halinde bir doktora görünmenizde fayda vardır.

Bebeklerde pamukçuk neden olur?

Pamukçuk, bebeğinizin cildinde, bağırsak florasında veya ağzında yaşayan Candida albicans adındaki maya mantarının artmasından dolayı ortaya çıkar. Bu mantar genellikle bir problem yaratmasa da bağışıklık sistemi zayıf olduğunda pamukçuk gibi enfeksiyonlar görülmesine sebebiyet verebilir. Bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediği için, ne yazık ki bebekler de bu tip enfeksiyonlara daha çok yatkındır. Antibiyotik kullanımıyla yararlı bakterilerin vücuttan uzaklaştırılması, iyi dezenfekte edilmemiş biberon veya emzikler de pamukçuk oluşumunun diğer sebeplerindendir.

Bebeklerde pamukçuk belirtileri

Pamukçuğu süt lekesinden ayırmak için, bebeğinizin ağzını hafifçe ıslak bir bezle veya parmağınızla silebilirsiniz. Beyaz lekenin altında kızarıklıklar mevcutsa, bebeğinizde pamukçuk var demektir. Bunun dışında; bebeğinizin genel olarak huzursuz olması, memeyi ağzına almaması, biberon almak istememesi, diline veya damağına süt değdiğinde ağlaması, yutmakta güçlük yaşaması pamukçuğun diğer belirtilerindendir.

Bebeklerde pamukçuk nasıl önlenir?

Emzik, biberon ve diş kaşıyıcılarının temizliğine özen gösterin.
Süt ile besledikten sonra ağzının temizlenmesi için steril su içirin.
Bebeklerinizin kıyafetlerini en az 60 derecede yıkayın.
Bebeğinizi emziriyorsanız, emzirme öncesinde ellerinizi iyice yıkayın.
Meme ucunuzu her emzirme sonrası su ile temizleyin ve kurutun. (Bebeğinizdeki pamukçuğun meme ucuna geçme ihtimali her zaman vardır.)

Bebeklerde pamukçuğun tedavisi

Doktorunuz bebeğinizin ağzında ve göğsünüzde oluşan mantarlar için mantar öldürücü bir ilaç verecektir. Bebeğinizin ağzında gördüğünüz beyaz lekelerin hepsine bu ilacı uygulamanız önemlidir. Bu tedaviye devam ederken, bebeğinizin daha rahat beslenmesi için ona sulandırılmış gıdalar verebilirsiniz. Bunun dışında göğüs pedi veya göğüs pompası kullanıyorsanız, bunların temizliğine ekstra özen göstermeniz gerekmektedir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet