Bebeklerde Gaz Sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı

Gaz sancıları hakkında bilmediğiniz tüm sorular yanıt buluyor!

Anne ve babaların en büyük şikayeti bebeklerin gaz sorunu. Herkes aynı dertten muzdarip. Peki gaz sorunu neden yaşanıyor? Önünü almak mümkün mü? Pek çok soru var…

Tabii o sorulara verilen bilimsel yanıtlar da…

Bebeklerde Gaz Sancısı

Gaz probleminin esas nedeni hala çok iyi bilinmemekle beraber bebeği beslerken doğru pozisyonda tutamamak, besledikten sonra gazını çıkaramamak, bağırsak hareketlerini sağlayan sinir sisteminin henüz yeteri kadar gelişmemiş olması anne ve babanın acemiliği nedenler arasında sayılabilir.
Bu konuda çok net bir bilgi yoktur. Gaz problemi görülme sıklığına dair, anne sütü veya mama alan bebekler arasında kanıtlanmış bir farklılık bulunmamaktadır.
Doğum sonrası başlayan gaz sorunu, genellikle bebek 3-4 aylık olunca ortadan kalkar.

Bebeğin ebeveynleri tarafından alınabilecek önlemler vardır ama her konuda olduğu gibi burada sabretmek önemlidir. Çünkü uzun bir gelişim sürecinden bahsediyoruz. Alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır:

  • Eğer anne emziriyorsa, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Ayrıca, inek sütü içeren yiyecekleri de azaltmasında fayda vardır.
  • Eğer bebek biberonla besleniyorsa; küçük veya büyük delikli emzikler bebeğin fazla hava yutmasına neden olduğu için gaz sorunu yaşatabilir.
  • Eğer bebek mama ile besleniyorsa; daha az gaz yapan mamalara yönlenmelidir.
  • Bebeğin beslenmesi sırasında, her 5-10 dakikada bir veya bir göğüsten diğerine geçerken ve mutlaka beslenmesi bittikten sonra bebeğin gazı çıkarılmalıdır.
  • Sakinliği korumak önemlidir. Özellikle gaz sancıları tuttuğunda, anne-baba sakin olmalı, bebeği kucağına alıp, onu rahatlatacak ninniler mırıldanmalı ve kucağında gezdirmelidir. Bu dönemde elektrik süpürgesi veya saç kurutma makinesinin sesi bebek üzerinde sakinleştirici etki yaratabilir.
  • Bebeğin, ayaklarına ve karnına sıcak havlu konulabilir.
  • Ilık bir banyo bebeği sakinleştirip, gaz sancılarını önleyebilir.
Ağlama nöbetleri başladığında evde alınabilecek tedbirleri uygulamak önem taşır Doktora götürüp tüm problemin gaza bağlı olduğuna, başka bir problemi olmadığına emin olduktan sonra yukarıda sayılan önlemler denenebilir.
Gaza karşı kullanılabilecek ilaçlar mevcuttur. İlaç vermeden önce mutlaka doktora danışmak gerekmektedir. Çünkü ilacın yararları konusunda yapılmış ve karşıt görüşlere sahip çalışmalar da vardır.
Beğen
Kaydet