Konumuz bebeklerin hayata geldikten sonraki görme becerileri. Ancak bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçeğin altını çizerek başlamak gerekiyor. İlginç ama gerçek, bebeğiniz daha anne karnındayken görmeye başlıyor! Gelelim ay ay bebeklerde görme becerilerinin nasıl geliştiğine. Ve aşamaları en baştan sıralamaya başlayalım.
Doğum öncesi kendinize iyi bakmanız çok önemli. İyi beslenmeniz ve gerektiği kadar bol dinlenmeniz onun sağlıklı olmasının sigortası. Doğumdan kısa bir süre sonra, doktorlarınız bebeğinizin gözlerini, doğuştan katarakt olup olmadığını görmek veya başka bir sorun var mı diye kısaca incelerler. Bu tür göz problemleri çok sık görülmese de erken tespiti ve tedavileri, bebeğin görme gelişiminin sağlıklı tamamlanabilmesi için önem taşır. Antibiyotikli göz merhemi, doğum sonrası yeni doğan bebeğin gözlerine doğum kanalından bulaşabilecek bir enfeksiyonun önüne geçmek için genellikle uygulanır.
Yeni doğan bir bebek, görmeyi kontrol eden retina tabakası gelişmediğinden sadece siyah, beyaz ve gri tonlarda görür. Yakın nesneler üzerine baktığında odaklanma yeteneğine de sahip değildir. Bebeğinizin gözleri birlikte hareket etmiyor gibi görünebilir, göz bazen içe veya dışa doğru kayabilir, bu gayet normaldir. Ama gözleri büyük açılarda ve sabit kayma gösteriyorsa hemen bir göz doktoruna danışmanızda fayda var. Bebeğinizin görme ile ilgili gelişimi birkaç ay sürecektir, dolayısıyla bebek sahibi olarak zaten hep ihtiyacınız olacak sabıra bu konuda da ihtiyacınız olacaktır.
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki: Bebeğinizin gözleri ilk ay ışığa karşı çok duyarlı değildir. Emzirme odası olarak kullandığınız yerde ışıkları hafif açık bırakabilirsiniz. Bu hafif ışık bebeğinizi rahatsız etmeyecektir. Bebekler doğumdan ancak bir hata sonra, renkleri ayırt etmeye başlarlar. Turuncu, sarı, kırmızı ve yeşil renkleri görebilir hale gelirler. Ama mavi ve mor renkleri görmek için biraz daha zamana ihtiyaçları olacaktır. Bebeğinizin gözleri hala ara ara birlikte hareket etmiyor gibi görünüyorsa da endişelenmeden, süreci takip etmeye devam edin.
İlk 2-3 ay içinde görme becerilerinde en hızlı ilerleme yaşanır. Bu aylarda bebeklerin gözleri birlikte çalışma işlevine kavuşur. Bebeğiniz hareket eden nesneleri takip etmeye başlar. Bebeğinizin gözlerinin artık ışığa daha fazla duyarlı hale gelmesi nedeniyle gece uyurken oda ışığını kapatmanızda fayda vardır. Renkli, parlak ve neşeli bir oda bebeğiniz için önemlidir. Bu dönemde bebek odalarındaki eşyaların yerini sık sık değiştirmek, haVa yatağın yerini değiştirmek de önerilir, eğer mümkünse.
Bebekler büyümeleri çok hızlı gerçekleşir. 6 ay ise, en hızlı gelişim ayıdır. Bebeğiniz artık daha keskin görmeye ve cisimleri daha hızlı takip etmeye başlar. Artık renklerin tümünü görebilirler. Yani 6. ay bebeğiniz göz sağlığı için de en önemli aylardan biridir. İlk göz muayenesini de bu ay yaptırmanız önerilir.
Bebeğinizin emekleme dönemi artık başlamış olmalı. Vücut hareketlerini de daha iyi koordine etmeye başlarlar. Yine gelişiminde önemli bir dönemdesiniz. Bebeğinizin emeklerken hızlı hareket edebilmesi ve yere daha az çarpması daha iyi gördüğüne işarettir. Bebeğiniz göz renginde değişilikler yaşanabilir bu dönemde, endişe edecek bir durum değildir. Gelişimine paralel, göz rengi gerçek rengini bulmaya başlamıştır. Doğduğunda yeşil, mavi, gri gibi görünen gözler kendi rengini bulmaya başlamıştır. Bu dönemde, bebeğinizle beraber yerde oynamaktan zevk aldığı oyuncaklara uzanmasını ve yakalamasını sağlayacak oyunlar oynayabilirsiniz.