Bebeklerde Göz Hastalıkları

Bebeklerde Göz Hastalıkları

Göz hastalıkları ihmale gelmez. Göz hastalıklarını yakından tanıyın.

Bebeklerin görme becerileri anne karnında başlar, 1. aydan 6. aya kadar geçen dönemde beceriler hızla ilerler. Bebeğinizin ne kadar iyi gördüğünü onu yakından gözlemleyerek algılayabilirsiniz. Ama bu dönemde çok sık görülmese de bebek göz sağlığı konusunda bilinçli olmanızda yarar var. İşte en sık görülen bebek göz hastalıkları ve almanız gereken tedbirler listesi…

Gözlerde kayma sorunları

Bu süreçte anne-baba olarak en önemli işlerinizden biri, bebeğinizin gözlerinin birlikte düzgün hareket ettiğinden emin olmaktır. Bunun için de gün içerisinde sürekli takip etmelisiniz. Gözlerin bir hiza içinde bakmamasına şaşılık denir. Erken fark edilmesi ve tedavisi görme gelişiminin doğru ilerlemesi için çok önemlidir. Gözlerdeki şaşılık ilk 4 ay sorun olarak kabul edilmez. Ancak 4. aydan sonra şaşılık devam ediyorsa, mutlaka göz doktoru taraKndan görülmeli ve müdahale edilmelidir.

İhmal Edilmemesi Gereken Konu: Bebeklerde Göz Hastalıkları

Prematüre bebeklerdeki görme sorunları

Normal bir gebelik ortalama 40 hafta yani 280 gün sürer. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 37 haftadan erken gerçekleşen doğumlar prematüre olarak kabul edilir. Prematüre bebekler zamanında doğmuş bebeklere göre daha fazla risk altındadır. Aynı şekilde göz problemleri de yine premetüre bebeklerin ciddi problemidir. Premetüre retinopatisi (ROP) denilen ağ tabakasına ait sorunlara düşük kilolu bebeklerde daha sık rastlanır. Eğer bebeğiniz premetüre doğduysa, mutlaka bir göz doktorunun kontrolünden geçmelidir.

Nistagmus

Gözlerin sağa ya da sola doğru ani hareket etmesine Nistagmus ismi verilir. Doğumdan hemen sonra ortaya çıkabildiği gibi ama aylar sonra da görülebilir. Gözler genellikle yatay yönde, bazen de çapraz şekilde hareketler çizebilir. Eğer bebeğinizin gözleri bu tür belirtiler gösteriyorsa derhal bir göz doktoruna danışmanızda fayda vardır.

Enfeksiyonlar

Mikrobik konjonktivit, bebeklerde en sık görülen göz sorunlarından biridir. Daha çok normal doğum yapan annelerin bebeklerinde görülür. Çünkü bebek doğum kanalından geçerken mikrobik bakterilerle yüz yüze kalabilir. Ama doğumdan sonra da mikropla temas edildiği noktada görünebilir. Kızarma, kabarma ve gözdeki yapışkan akıntı, enfeksiyon kapmış gözlerin en önemli belirtileridir. Göz doktorunuzun kontrolünde kullanacağınız antibiyotikli göz damlaları, sorunu kısa sürede çözecektir. O nedenle endişelenmenizi gerektiren bir durum söz konusu değildir.

Gözyaşı yolları Tıkanıklığı

Gözyaşı kanalları ilginç şekilde çalışır. Kanallar burun kökünden topladığı gözyaşlarını burnun içine iletir. Ancak bazı bebeklerde doğumdan gelen gözyaşı kanalı tıkanıklığı görülebilir. Bu sorunu yaşayan bebeklerde gözde aşırı sulanma ve zaman zaman çapaklanma görülür. Doktorunuz size masaj ya da antibiyotikli damlalar önerecektir. Sorun çoğu zaman 1 yaşına kadar kendiliğinden yok olur. Ancak nadir de olsa yok olmaması durumunda göz cerrahının 12. ayda göz yaşı kanallarını açması gerekebilir.

Katarakt

Gözün içinde kamera merceği gibi görev yapan ve gözün odaklanmasını sağlayan lens vardır. Lens normalde kristal kadar berraktır. Ama çok nadir de olsa, bazı bebekler katarakt ile doğar. Katarakt lensin bulanıklığıdır. Doktorunuz da siz de bu durumu kolayca fark edebilirsiniz. Doğumsal katarakt önemli bir durumdur ve mutlaka göz doktoru tarafından takip edilmelidir.

Ambliyopi

Ambliyopi, tembel göz olarak adlandırılır. Bu sorun bebeklerde genelde erken dönemde ortaya çıkar. Bebekler bu durumda bilinçsizce tek gözlerini kullanırlar. Bu da diğer gözün tembelleşmesine sebep olur. Ana nedenleri arasında; katarakt, şaşılık, göz kapağı düşmeleri ve yaralanmalar bulunur. 7-­‐8 yaşlarına kadar tedavisi kolaydır. Tedavi olarak göz kapama önerilir.

Ptosis

Göz kapağı düşmesine Ptosis denir. Bazı bebeklerde, göz kapağını kaldıran kas gelişmediği için bu sorun ortaya çıkar. Bu durum eğer gözbebeğini kapatacak kadar çoksa o zaman doktorunuz cerrahi çözüm önerebilir.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet