Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nedir ve Nasıl Geçer?

Bebeğiniz, bedensel bir rahatsızlık hissetiğinde bunu huysuzluk yaparak ifade eder. Kulak ağrısı çeken bebeğiniz de elini sürekli kulağına götürür, uyku saati gelmesine rağmen uyumaz, normalde olduğundan daha fazla ağlar.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Neden Olur?

Bebeklerde kulak ağrısı olmasının birçok nedeni olabilir. Çoğu zaman kulak ağrısı kendiliğinden iyileşebilen bir süreçtir. Fakat bebeğiniz halsiz ve ateşi varsa zaman kaybetmeden doktora götürmelisiniz.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı

Kulak ağrısının nedenleri arasında enfeksiyonlar yer alır. Kulak zarının arkasında yer alan, orta kulağı geniz bölgesine bağlayan östaki borusunun tıkanması nedeniyle orta kulak enfeksiyonu ortaya çıkar. Bebeklerin östaki boruları yetişkin bir insana göre daha kısadır. Bu nedenle daha çabuk tıkanır ve hastalığa sebebiyet verir.

Süt Otiti

Bebeklerde orta kulak iltihabının sebepleri arasında yatay pozisyonda emzirmek yer alır. Bununla birlikte bebek uzanır pozisyondayken biberonla beslemek de sütün orta kulağa ulaşmasına yol açar. Bu durum da “süt otiti” denilen orta kulak iltihabına sebep olur.

Diş Çıkarma Dönemi

Diş gelişimi kulak ağrısına sebep olabilir. Kulak ve diş arasında bulunan sinirler birbirine çok yakındır. Çıkan dişin damağa yaptığı basınç sinirleri etkiler. Bebeğinizin diş çıkardığı dönemde, beraberinde kulak ağrısı da görülebilir.

İnek Sütü Alerjisi

İlk 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile beslemelisiniz. 6. aydan sonra ek gıdaya geçince bebeğinize vereceğiniz besinlerde inek sütü ürünleri yer alabilir. Çoğu zaman akla gelmese de inek sütü alerjisi tekrarlayan orta kulak iltihabının sebebi olabilir. Bebeğinize bir süre süt ürünü içeren besinler vermeyerek hastalığın seyrini gözlemleyebilirsiniz.

Soğuk Algınlığı

Özellikle sonbahar ve kış aylarında bebeğiniz kapalı alanlarda çok fazla vakit geçirdiği için hastalık kapma riski çoğalıyor. Grip ve soğuk algınlığı esnasında bebeğinizin burnu tıkandığında kulağa baskı yapar ve kulak ağrısı oluşur. Bu nedenle bebeğinizin burnunun açık olmasına dikkat edin.

Kulağa Kaçan Yabancı Cisim

Bebeğiniz büyüdükçe etrafına olan ilgisi artar. Merakla kulağına bir şey koyabilir. Bu cisim zamanla içeride bakterilerin üremesine sebep olur. Kulağı ağrıdığında her ihtimale karşı bebeğinizin kulak içine bakmayı ihmal etmeyin.

Uçak Basıncı

Uçakların kalkışı ve inişi sırasında oluşan basınç büyükleri olduğu gibi bebekleri de rahatsız edebilir. Normalde yutkunma sayesinde kulaktaki östaki borusundaki bu basınç hissi azalabilir. Ancak bebeklerden bilinçli bir şekilde yutkunmalarını beklemek mümkün değildir. Uçuş esnasında bebeğinizi emzirerek olası bir kulak ağrısını önlemiş olursunuz.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

  • Kulakta ağrı
  • Huysuzluk ve ağlama
  • İştahsızlık
  • Uyku problemi
  • Kulaktan sıvı akması
  • Yüksek ateş
  • Kulak içinde ve çevresinde kaşıntı belirtileri
  • Duyma sorunları
  • Kulak enfeksiyonları
  • Uykuya geçerken zorlanma

Bebeğiniz kulağı ağrıdığında elini sık sık kulak bölgesine götürecektir.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Kaçıncı Ayda Başlar?

Orta kulak enfeksiyonu 6 ay 2 yaş bebekleri arasında daha sık görülür. 6. aydan önce daha çok ağrısız akıntılar gözükür.

Bebeklerde Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?

Kulak ağrısını geçirmenin en etkili yolu ağrıya sebep olan etkenleri ortadan kaldırmakla mümkündür. Aşağıdaki önerilerimizi doktorunuza danışarak uygulayabilirsiniz.

  • Bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirerek olası enfeksiyonların önüne geçebilirsiniz. Anne sütünün iyi bir bağışıklık güçlendirici olduğunu unutmayın.
  • Bebeğinizi biberonla beslerken ve emzirirken uyur pozisyonda beslemeyin.
  • Sıcak bir bez yardımıyla kulağın üstüne masaj yapabilirsiniz.
  • Temiz bir pamuk yardımıyla kulak akıntılarını silebilirsiniz.
  • Bebeğiniz kulağına kulak çöpü ile müdahalede bulunmayın. Bu durumda kulak zarına zarar verebilir ve bakterilerin içeride birikmesine sebep olursunuz.
  • Kulak ağrısı yaşadığı dönemde kulağına su, sabun ve şampuan kaçmamasına özen gösterin.
Kaynak:
https://www.umutakyol.com/kulak-agrisi
https://www.avrasyahospital.com.tr/bebeklerde-kulak-enfeksiyonlari/
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/cocuklarda-orta-kulak-iltihabi
https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/orta-kulak-iltihabi-belirtileri-nelerdir-tedavisi-nasil-yapilir-1


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet