Ebeveynler bebeklerini gözlerinden dahi sakınırken çevresel etmenlerden de korumanın yollarını arıyor. Son derece hassas bir cilde sahip olan bebeğinizle dışarıda hava almak istiyor fakat güneşin zararlı etkilerinden çekiniyorsanız, güneş kremi kullanımının püf noktalarını bizimle birlikte irdelemeye başlayın!
Bebeğinizle birlikte dışarı çıkıyorsanız çocuğunuzu güneş ışınlarından mutlaka korumalısınız. Nitekim bebek cildi yetişkinlere kıyasla çok daha hassas oluyor. Bu nedenle güneşin en güçlü olduğu sabah 10.00 ila öğleden sonra 16.00 saatleri arasında bebeğinizle birlikte gölgede kalmaya dikkat edebilirsiniz. Ancak buna rağmen bebeğinizle dışarı çıktığınız tüm zamanlarda mutlaka bebeğinize uygun güneş koruyucu kullanmalısınız. Öyleyse, bebeklerde güneş kremi nasıl kullanılır ve bebekler için güneş kremi nasıl seçilir bir göz atalım!
Bebek güneş kremi, yetişkinlere kıyasla daha hassas cilde sahip olan bebekler için özel olarak formüle edilen bir güneş koruyucu krem çeşidi. En önemli bebek bakım ürünlerinden biri olan bebek ve çocuk güneş kremi çeşitleri, yetişkinler için üretilen kremlere göre daha yüksek bir koruma sunuyor.
Çocuk ve yetişkin güneş koruyucuları arasındaki en büyük fark, bebekler için üretilen kremlerin kimyasal değil mineral koruyucu olması. Ancak bazı markalar bebekler için de kimyasal güneş kremleri üretebiliyor. Bu nedenle bebeğiniz için güneş kremi alırken dikkatli olmanız gerekiyor.
Mineral Güneş Kremleri (Fiziksel Güneş Kremleri)
Mineral güneş kremleri cildi güneşin zararlı etkilerinden korumak için aktif olarak iki mineral içeriyor. Çinko oksit ve titanyum dioksit içeren mineral güneş koruyucuları, güneş ışınlarını yansıtarak ve etrafa saçarak ciltten uzaklaştırıyor. Bu nedenle fiziksel güneş koruyucusu olarak da adlandırılıyor. Ayrıca mineral güneş kremleri hipoalerjenik oluyor. Yani bu kremlerin cilt alerjisine neden olma ihtimali bir hayli düşük.
Kimyasal Güneş Kremleri
Kimyasal güneş kremleri UV ışınlarına karşı koruma sağlamak için çeşitli kimyasal bileşenler içeriyor. Buna örnek olarak avobenzone, oksibenzon, homosalate ve octisalate maddelerini göstermek mümkün. Kimyasal güneş kremleri içeriğindeki aktif maddelerle kremi absorbe ederek cildin UV ışınlarından zarar görmesini engelliyor.
Kombinasyon Güneş Kremleri
Kombinasyon güneş kremleri hem mineral hem de aktif kimyasal maddeler içeriyor. Dolayısıyla hem fiziksel hem de kimyasal bir koruma sağlıyor. Kimyasal güneş kremlerinin ince dokusuyla mineral güneş kremlerinin fiziksel korumasını birleştiren bu güneş koruyucuları, geniş bir spektrumda UV koruması sunuyor. Ayrıca birçok cilt tipine de uyum sağlıyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin yayınladığı Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir ve Sıcak Havalarda Nelere Dikkat Edelim? isimli makaleye göre, bebekler için hipoalerjenik mineral filtre içeren güneş kremlerini tercih etmek gerekiyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü Sincik Devlet Hastanesinin yayınladığı Güneş Çarpması Nedir, Nasıl Oluşur? isimli kaynakta da bir yaşın altındaki bebeklere 50 faktörlü güneş koruyucu uygulamak gerektiği paylaşılıyor.
Güneş kremini çocuğun tüm vücuduna uygulamadan önce alerji testi yapılması öneriliyor. Bunun için çocuğun bileğinde küçük bir alana güneş kremi sürülüyor ve yara bandıyla kapatılıyor. Ertesi gün dışarı çıkıldığında yara bandı çıkarılıyor. Güneşin altında 15 dakika boyunca bekletilen bu bölgede kızarıklık, şişlik ya da kaşıntı olmuyorsa bu güneş kremini kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Fakat bu testi de hekim onayıyla denemek gerekiyor. Bununla birlikte güneş kremlerinin son kullanma tarihine dikkat etmek de önem arz ediyor. Geçen yıldan kalan güneş kremlerini kullanmamak gerekiyor.
Bebekler ve çocuklar için özel olarak üretilen güneş kremleri, büyük çoğunlukla mineral içeriyor ve 50 faktörlü güneş koruma özelliğine sahip oluyor. Yetişkinler için geliştirilen 50 faktörlü mineral güneş kremlerinin çocuk için güneş kremi çeşitlerinden genellikle bir farkı bulunmuyor. Ancak çocuğunuz için güneş kremi seçmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız ve hekim tavsiyesi üzerine hareket etmeniz gerekiyor.
Türk Eczacılar Birliği II. Bölge Ankara Eczacı Odasının hazırladığı Güneş ve Sağlık isimli çalışmaya göre, güneş koruyucu kremlerin koruyucu tabaka oluşturması için dışarı çıkmadan 15 ila 20 dakika önce uygulanması gerekiyor. Etkili bir koruma sağlanması için kullanılması gereken ölçü 2 mg/cm2 olarak öneriliyor. Ayrıca güneş koruyucunun iki ila üç saatte bir yenilenmesi gerekiyor. Özellikle burun, yanak, kulak, ense, ellerin ve kolların dış yüzü, ayak derisi ve baştaki saçsız bölgeye güneş kremi uygulamak çok önemli.
Nemours Kids Health isimli sitede yayınlanan How to Choose & Use Sunscreen isimli makaleye göre, güneş koruyucuları cömert bir şekilde uygulamak gerekiyor. Bebeğinize çay kaşığı kuralıyla güneş kremi uygulayabilirsiniz. Bebeklerde tüm vücut için dokuz çay kaşığı güneş kremi uygulaması öneriliyor. Yüz ve boyun için bir çay kaşığı, gövdenin ön kısmı, gövdenin arkası, her bir kol ve her bir bacak için birer çay kaşığı güneş kremi sürülmesi tavsiye ediliyor.
Denizde Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?
Nemours Kids Health sitesindeki aynı kaynağa göre, çocuğunuz deniz kenarında vakit geçiriyorsa veya yüzüyorsa suya dayanıklı güneş kremlerini tercih etmelisiniz. Su güneş ışınlarını yansıtıp yoğunlaştırdığı için çocuklar uzun süreli korumaya ihtiyaç duyuyor. Suya dayanıklı güneş kremleri suyun içinde 80 dakikaya kadar koruyucu etki sunabiliyor. Ancak bebeğiniz suyun içinde 15 dakika bile geçirmiş olsa sudan çıktıktan sonra güneş kremini yenilemeyi ihmal etmemelisiniz.
İstanbul Alerji Merkezinin yayınladığı Bebekler ve Çocuklar Hangi Güneş Koruyucu Kremi Kullanmalı? isimli makaleye göre, altı aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu krem uygulamasından kaçınmak gerekiyor. Amerika Birleşik Devletleri merkezli Food and Drug Administration (FDA), altı aydan küçük bebeklerde güneş kremi yerine SPF özelliği bulunan kıyafetlerin kullanılmasını öneriyor.
Byrdie isimli sitede yer alan The Right Way to Use Sunscreen to Protect Your Baby From the Sun isimli makalede iki farklı dermatolog, altı aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu kullanımının en aza indirilmesini tavsiye ediyor. Yenidoğan bebeklerin cildi çevreye uyum sağlama sürecinde pul pul dökülebiliyor. Bu süreçte bebeğin cildine güneş kremi uygulamak, bu döküntülerin artmasına veya alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu nedenle uzmanlar güneşin zararları için geniş kenarlı şapkalar, güneşten koruma özelliğine sahip uzun kollu gömlekler ve pantolonlar giydirilmesini öneriyor.
Güneş kremleri bebek cilt bakımı rutinlerinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Altı aydan büyük bebeklerde hekiminizin onayıyla mineral güneş koruyucuları kullanmaya başlayabilirsiniz. Güneş koruyucu kremleri dışarı çıkmadan en geç 15 dakika önce sürmelisiniz. Genellikle güneş koruyucu kremlerin iki saatte bir yenilenmesi yeterli oluyor. Ancak bebeğiniz terliyorsa saat başı da yenileyebilirsiniz. Ayrıca bebeğiniz denize veya havuza girip çıktıktan sonra da güneş kremini yenilemeyi unutmamalısınız.
Bebekleri güneşe çıkarmak ve çevresel etkenlerden korumak için güneş kremi uygulamasına önem vermeli ve herhangi bir güneş koruyucu almadan önce içeriğini mutlaka gözden geçirmelisiniz. |
*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Çocuklarda güneş kremi kullanımı hakkında mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kaynaklar;