Bebeklerde Banyo ve Cilt Temizliği

Bebeklerde Banyo ve Cilt Temizliği

Dünyaya gözlerini açtıkları andan itibaren, miniklerin beslenme ve uyku düzeninin yanında tabii ki hijyenine de dikkat etmek gerekiyor. Bebeklerde banyo ve cilt temizliği hakkında bilmeniz gerekenler bu sayfanın devamında!

Bebeklerin banyo zamanı hem ebeveynler hem de bebekler için günün en keyifli anlarından biri. Banyo ve cilt temizliği fiziksel bir ihtiyaç olmasının yanı sıra duygusal bağların güçlenmesi için de önemli bir fırsat. Bu dosyamızda bebeğinizin ilk banyosundan itibaren bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Hemen okuyun!

Bebeklerde Cilt Temizliği Neden Önemlidir?

Bebeklerde Cilt Temizliği Neden Önemlidir?

Midwifery adlı sağlık dergisinde yayınlanan bir makaleye göre bebek cildi yetişkinlerin cildinden farklı olarak daha ince ve haliyle dış etkenlere karşı daha duyarlı. Bu durum da bebeklerin cildinin geçirgenliğini artırarak kurumasına neden olabiliyor. Ayrıca bebek cildinin yüksek pH’ı bebeklerin alerji gelişimine yatkın olmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle cilt bariyerinin fonksiyonunu iyileştirmek önem arz ediyor.

Bebeklerin cildi hassas olduğundan cilt temizliğinde parfümsüz ve hipoalerjenik ürünler tercih etmelisiniz. Bebekler için özel formüle edilmiş ıslak mendil veya pamuklu pedler yardımıyla bebeğinizin cildini nazikçe temizleyebilirsiniz.


Bebeklerde Cilt Temizliği Nasıl Sağlanabilir?

Bebeklerde Cilt Temizliği Nasıl Sağlanabilir?

Healthline adlı global sağlık platformunda yayınlanan bir makaleye göre bebeğin cildini temizlerken dermatite neden olabilecek yaygın tahriş edici ve alerjen maddelerden uzak durmak gerekiyor. Sabun, losyon, şampuan, bebek yağı ve pişik kremi gibi ürünler arasından bebekler için özel formüle edilmiş olanları tercih etmelisiniz.

Her bebeğin farklı olduğunu unutmamalı ve bebeğinizin cilt tipini göz önünde bulundurarak bakım rutinini kişiselleştirmelisiniz. Bebeklerde cilt bakımı rutinini oluşturmadan önce mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.


Yenidoğan Banyosu Nasıl Olmalıdır?

Yenidoğan Banyosu Nasıl Olmalıdır?

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan bebek bakımı konulu rehbere göre bebeğin ilk banyosunun göbek kordonu düştükten sonra yapılması gerekiyor. Bu süreçte bebeği çeşitli enfeksiyonlar ve pişikten koruma amacıyla ılık suyla ıslatılmış bir sünger yardımıyla temizlemeniz öneriliyor. Yenidoğan bebeği yıkarken izlemeniz gereken adımlar ise sırasıyla şu şekilde:

  • Bir leğen dolusu ılık su, sünger ve temiz bir havlu hazırlayın.
  • Bebeğinizi rahatça yıkayabilmek için yumuşak ve düz bir yere yatırın. (Alt değiştirme minderi veya banyo masası gibi)
  • Suyun sıcaklığını kolunuzun iç yüzeyi veya dirseğinizle kontrol ettikten sonra süngeri ılık suya daldırın. Su sıcaklığını banyo süresince düzenli olarak kontrol etmeyi unutmayın.
  • Bebeğinizi banyo sırasında sıcak tutmaya özen gösterin ve cildini tahriş etmeyecek bir şekilde silin. Bu noktada kulak arkası ve boyun altı gibi bölgelerde ekstra hassas olmaya özen gösterin.
  • Bebeğinizi temizlerken daima bir elinizi onun üzerinde tutun ve güvenliğini sağlayın.
  • Banyosu bittikten sonra bebeğinizi yumuşak bir havlu yardımıyla nazikçe kurulayın. Göbek bağının ıslanması durumunda daha dikkatli olun.
  • Ilık bir banyonun ardından yenidoğanın tırnaklarını daha rahat bir şekilde kesebilirsiniz. Yenidoğan bebeğin kendisini çizmemesi için tırnaklarını düzenli olarak kesmeye özen gösterin.

Yenidoğan banyosu sürecinde bebeği sakinleştirmek ve her adımda nazik olmak son derece önemli. Aynı zamanda bebeğinizi banyoda kesinlikle yalnız bırakmamaya da dikkat etmelisiniz.


Göbek Kordonu Düştükten Sonra İlk Gerçek Banyo!

Göbek Kordonu Düştükten Sonra İlk Gerçek Banyo!

Göbek bağı düşen bebeğiniz gerçek bir banyo yapmaya hazır! Ancak yıkama işleminde mutlaka yanınızda bir kişinin daha olmasına özen gösterin. Banyo için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemeyi önceden hazırlayın ki banyo esnasında bunları aramakla zaman kaybetmeyin. İşte büyük banyo sırasında işinize yarayacak malzemelerin örnek bir listesi:

  • Büyük, pamuklu ve yumuşak bir havlu
  • Yumuşak bir el bezi
  • Pamuk topları
  • Bebeklere özel sabun ya da göz yakmayan bebek şampuanı
  • Saç fırçası

Malzemeleriniz hazırsa, Amerikan Dermatoloji Akademisi Derneğinin yayınladığı bir kılavuzdan alınan aşağıdaki ipuçlarını takip ederek bebeğinizin banyosunu yaptırabilirsiniz:

  • Bebeğinizi yıkayacağınız yeri önceden belirleyin. Örneğin; küçük bir plastik küvet ya da lavabo işinizi kolaylaştırabilir.
  • Bebeğinizin banyosunu ılık suyla doldurduktan sonra suyun sıcaklığını kontrol edin. Ardından bebeğinizi ayaklarından başlayarak suya yönlendirin. Zaman zaman sıcak su dökerek ısınmasını sağlayın.
  • Bebeğinizin yüzünü ve saç derisini nazikçe temizleyin. Geri kalan vücudunu temizlemek için yine sünger kullanın. Her bölgeyi temizledikten sonra kullandığınız sünger veya sabunu iyice durulamayı unutmayın.
  • Banyo sonunda bebeğinizi iyice kurulayın ve sıcak tutmaya özen gösterin.

Bebeğinize Banyo Yaptırmak için En İyi Zaman

Bebeğinize Banyo Yaptırmak için En İyi Zaman

Uzmanlara göre bebek beslendikten hemen sonra yıkanırsa kusma ihtimali yüksek. Bu nedenle banyo için en doğru zaman beslenmeden öncesi oluyor. 1-2 aydan daha büyük bebekleri gece yatmadan önce yıkayabilirsiniz. Örneğin; banyo yaptırmak, masal okumak ve uyku vakti gibi bir akşam rutini oluşturmak ona yıkanmayı sevdirebilir.

Bebeklere Ne Sıklıkla Banyo Yaptırılmalıdır?

Bebeklere Ne Sıklıkla Banyo Yaptırılmalıdır?

Türk Tabipleri Derneğinin yayınladığı bir makalede bebeklerin haftada 2-3 kez yıkanabileceği belirtiliyor. Yenidoğan bebeklerin ise haftada 1-2 kez banyo yapması yeterli görülüyor. Bebeklerin banyo sıklığı mevsimlere göre de değişiklik gösteriyor. Yaz aylarında sıcak havadan bunalan bebeklerin daha fazla banyo yapmasında sakınca görülmüyor. Tabii suyun sıcaklığına dikkat edilmesi kaydıyla!

Yenidoğan bebeklerde banyo süresinin kısa tutulmasına özen göstermelisiniz. Sık sık ve uzun süreli banyo yaptırmanın cilt kuruluğuna neden olabileceğini unutmamalısınız.


Bebeklerde Banyo Suyu Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Banyo Suyu Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan rehbere göre bebekler için banyo suyunun sıcaklığının 36-37 derece olması gerekiyor. Her halükarda bileğin iç yüzü, dirsek veya termometre yardımıyla suyun sıcaklığının teni yakmadığını kontrol etmek önem arz ediyor. Banyo yaptırılan odanın sıcaklığının ise 24-26 derece aralığında olması ideal kabul ediliyor.

Bebeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bebeklerde Saç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bildiğiniz üzere her bebek saçlı olarak doğmuyor. Ancak bebeğiniz saçlıysa banyo sırasında bebeklere özel göz yakmayan bir şampuan kullanmalısınız. Sadece ufak bir miktar şampuanı saçına uygulayıp durulamadan önce kısa bir süre için başında bırakabilirsiniz. Bu noktada bebeğinizin en hassas nokta olan gözlerine şampuan gelmemesine ekstra özen göstermelisiniz. Durulama esnasında suyu bebeğinizin başını incitmeyecek şekilde geriye doğru tutarak akıtmalısınız. Bu yaşlarda bebeğinizin saçını ovmadan da kirleri arındırabilirsiniz.

Bebeğinizin kafa derisi pul pul, kuru ve kepekli gibiyse, sarımtırak yağlı veya kahverengi ince tabaka şeklinde kabukluysa korkmayın. Bu “konak” olarak bilinen ve çok yaygın görülen bir durum. Konak tedavisi hakkında detaylı bilgi için Bebeklerde Konak Hastalığı ve Tedavisi adlı içeriğimizi incelemeyi unutmayın!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeğinizin hijyen ve temizliği konusunda detaylı bilgi edinmek için doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet