Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bildiğiniz üzere solunumumuzu hem ağız hem de burun yoluyla yapıyoruz. Fakat bu durum bebekler için daha farklı. Bebekler ilk 3 ay ağızdan solunum yapma içgüdüsüne sahip olmadıkları için burundan nefes alıyorlar. Dolayısıyla, burunlarının tıkanık olmaması onlar için çok daha önemli bir hale geliyor. Burun solunumu nefes almanın yanı sıra vücuda alınacak havanın ısıtılması ve filtre edilmesi gibi birçok farklı özelliği de bünyesinde bulunduruyor. Bizim ve bebeklerimizin solunumu için bu kadar önemli olan burnumuz, mukus sebebiyle sık sık tıkanabiliyor. Gelin hep beraber bebeklerimizin burnu neden tıkanır, belirtileri nelerdir, bu durumu nasıl çözebiliriz göz atalım.

Bebeklerin burnu neden tıkanır?

Burun ve nefes yollarında mukus birikmesi sonucunda burun tıkanıklığı oluşur. Bu durum virüsler ya da hava kirliliği sebebiyle oluşabilir. Hangi nedenle oluşursa oluşsun mukus, bebeklerin vücuduna girmeye çalışan dış etkilerle bir savaşma yöntemidir.

Bebekler de bu tıkanıklık sonucunda, nefes alma yolları küçük olduğu ve akciğerleri tam olgunlaşmadığı için mukusu temizleyemezler ve çoğu zaman yardıma ihtiyaç duyarlar.

Burun Tıkanıklığının Belirtileri Nelerdir?

  • Bebeğiniz nefes alma sürecinde burnundan hırıltılar çıkarıyorsa, bu durumun tıkanıklığın ilk göstergesi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Tıkanıklığı anlamanın diğer bir yolu ise bebeğinizin nefes alma sıklığını kontrol etmekten geçiyor. Bebekler, yetişkinlere göre daha hızlı nefes alma eğiliminde olsa da kendi rutinlerinin üzerinde nefes alıyorlarsa burnu tıkanmış olabilir.
  • Berrak ya da koyu kıvamda mukus salgılanması da bebeğinizin nefes almakta zorlandığını size en açık şekilde haber veren belirtiler arasındadır.
  • Bebeğinizin çıkardığı seslerde bir farklılaşma gözlemliyorsanız bebeğinizin burnu tıkanmış olabileceğinden dolayı, gözlemlerinizi yukarıdaki maddeler yönünde kuvvetlendirebilirsiniz.

Burun Tıkanıklığını çözmek için yapmanız gerekenler

Rahat bir nefes için burun aspiratörü

Burun aspiratörleri, burnu tıkanmış bebeğinizin aşırı mukusundan kurtulmanıza yardımcı olmak için harika bir yoldur. Havayı aspiratörden bastırın, bebeğinizin burun deliğinin içine yerleştirin ve bebeğinizin sinüslerinden mukus emmek için ampulü serbest bırakın. Bebeğinizin diğer burun deliğine geçmeden önce aspiratörün ucunu bir mendil yardımıyla temizleyin. Her kullanımdan önce ve sonra aspiratörünüzün kullanma talimatlarına göre temizliğini yapmayı unutmayın.

Tuzlu Su Kullanın

İçeriğinde tuzlu su bulunduran spreyler, bebeğinizin burnunun açılmasında oldukça faydalı olacaktır. Tuzlu su, mukus tabakasının çözülmesinde etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Doktorunuzun onayladığı durumlarda, tuzlu suyu kullanırken bebeğinizi sırt üstü yatırın ve çenesini hafifçe geriye yaslayın. Her bir burun deliğine yavaşça iki ila üç damla tuzlu su dökebilirsiniz.

Havayı nemlendirin

Kuru hava, hem yetişkinler hem de bebekler için nefes tıkanıklığına yol açabilir. Bebeğinizin odasında bir hava nemlendirici olması onun sağlıklı nefes almasına oldukça yardımcı olacaktır. Hava nemlendiricinin temizliğine özen gösterin, zira nemlendiricide oluşabilecek küf bebeğinizin burun tıkanıklığını daha da artırabilir.

Sıvı almak önemli

Bebeğinizin yeteri kadar sıvı aldığından emin olarak işe başlayabilirsiniz. Sıvı alımı mukus tabakasının açılmasında etkili olacaktır. Bu sebeple bebeğinizi mümkün olduğunca normal düzeylerde sıvı tüketmeye teşvik edin.

Temizlik olmazsa olmaz

Evinizi tozdan arındırmak için düzenli olarak süpürün ve havalandırın. Bu sayede evinizdeki potansiyel alerjenleri de ortadan kaldırmış olursunuz. Bebeğinizi rahatsız edebilecek tütsü, mangal ve sigara dumanı gibi kirli ortamlardan uzak tutun.

Buharlı bir banyo

Buhar, bebeğinizin burnunu dolduran mukusu gevşetmeye yardımcı olabilir. Buhar oluşturmak için birkaç dakika boyunca duş veya küvetinizde sıcak su akıtın. Daha sonra bebeğinizle beraber birkaç dakika buharlı odada oturun veya her zamanki gibi ılık bir banyo yaptırın. Canını yakabileceği için duştaki sıcak suyun bebeğinize değmediğinden emin olun.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet