Bebeklerde Duyu Gelişimi

Bebeklerde Duyu Gelişimi

İkinci aydan itibaren bebekler alışkın oldukları sesleri diğer seslerden ayırt edebiliyor. Artık bebeğiniz sizin sesinizi tanıyabilir, size gülücük atabilir ve mutluluk sesleri çıkarabilir. E o zaman, bebeklerde duyu gelişimi aşamalarına şimdi daha yakından bakalım!

Yetişkin bir birey olarak attığınız her adımda duyu organlarınızı kullanıyorsunuz. Örneğin; karşıdan karşıya geçerken yola bakıyor, araba seslerine kulak veriyor ve isteseniz de istemeseniz de etraftaki kokuları alıyorsunuz. Bu duyuları hayatın her anında kullanıyorsunuz. Fakat bu duyuların gelişimi ve keşfi için bebeklere biraz vakit tanımak gerekiyor. İşte, bebeklerin duyu gelişimine dair merak ettiğiniz tüm detaylar!

Bebeklerin Duyu Gelişimi Ne Zaman Başlar?

Bebeklerin Duyu Gelişimi Ne Zaman Başlar?

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünün yayınladığı 0-36 Aylık Çocuklar için Eğitim Programı isimli çalışmaya göre, bebeklerde doğuştan gelen reflekslerin yerini duyu organlarına bırakması yaklaşık 2’nci aydan sonra oluyor. Ability Path adlı sitede yayınlanan bir makaleye göre bebekler halihazırda duyu organlarıyla birlikte dünyaya geliyor. Ancak ilk iki yıl boyunca bu duyu organları gelişimlerini yavaş yavaş sürdürüyor.

Hayata gözlerini yeni açan bebeklerde doğumdan sonraki ilk aylarda refleks hareketleri yoğun biçimde görülüyor. Sinir sisteminin ve duyu organlarının gelişmesiyle birlikte çevreden gelen uyaranlar artık daha anlamlı hale geliyor. Yani 2’nci aydan itibaren bebek görerek, dokunarak, hissederek, koklayarak ya da tadına bakarak nesneleri algılamaya ve tanımaya başlıyor.

Bebeklerde Görme Duyusunun Gelişimi

Bebeklerde Görme Duyusunun Gelişimi

Ability Path’te yayınlanan makaleye göre, yenidoğan bebekler yaklaşık 20 ila 40 santimetre (cm) uzaktaki nesnelere odaklanabiliyor. Yenidoğanlar 2’nci aydan itibaren 1 metre uzaklıktaki nesneleri de görebiliyor. Sınırlı renk görüşüyle doğan bebekler 2’nci aydan sonra temel renkler arasındaki ayrımı da fark edebiliyor.

0-36 Aylık Çocuklar için Eğitim Programı isimli çalışmada yer alan 2 aylık bebek gelişimi evrelerine göre 2’nci ayına gelen bebekler görme alanı içindeki hareket eden nesneleri izleyebiliyor, ebeveynlerini veya kendisine bakan yetişkinleri tanıdığını belli edebiliyor. Ayrıca 2 aylık bebekler göz kontağı kurmayı da başarıyor.

Bebeklerde İşitme Duyusunun Gelişimi

Bebeklerde İşitme Duyusunun Gelişimi

T.C. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde hazırlanan bir doktora tez çalışmasına göre, işitme sistemi ve vestibüler sistem gebeliğin beşinci haftasından itibaren gelişmeye başlıyor. Gebeliğin 10’uncu haftasında fetüs hareket uyaranına cevap verebiliyor. Öyle ki hamilelik sürecinde bebeklerle konuşmak ve gelişimini destekleyecek şarkılar dinletmek de öneriliyor.

Yenidoğan bebekler işitme duyuları gelişmiş bir şekilde dünyaya gelse de düşük frekanstaki sesleri duymakta zorlanabiliyor. Bebeğiniz ilk 2 aylık dönemde çevredeki yüksek sesleri algısa da ancak 3’ncü aydan itibaren sesin geldiği yöne doğru başını çevirmeye başlıyor. İşitme duyusunda herhangi bir problem bulunmayan bebekler ise 4 ila 8 aylık dönemde tüm ses frekanslarını duyabiliyor.

2’nci aydan itibaren bebeğiniz sizin sesinize tepki vermiyorsa işitme kaybı yaşıyor olabilir. Veyahut bebek görüş mesafesi içindeki değişikliklere tepki göstermiyorsa görme engeliyle karşı karşıya olabilir. Bebeğinizin ay ay gelişimini izleyerek ve düzenli olarak doktor kontrolüne giderek duyu gelişimini takip edebilirsiniz.


Bebeklerde Koku Duyusunun Gelişimi

Bebeklerde Koku Duyusunun Gelişimi

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığının yayınladığı Temel Yenidoğan Bakımı kitapçığına göre, yenidoğan bebekler doğumdan itibaren kokuları ayırt edebiliyor. Bebekler özellikle kendi annelerinin kokusunu kısa süre içinde tanıyabilir hale geliyor. Ability Path sitesindeki kaynağa göre, yenidoğanlar kendi annesinin sütüyle başka bir annenin sütünü de kokusundan tanıyabiliyor.

Bebeklerde Tat Alma Duyusunun Gelişimi

Bebeklerde Tat Alma Duyusunun Gelişimi

Bebeklerin tat alma duyuları anne karnındayken gelişmeye başlıyor. Baby Center isimli sitede yayınlanan bir makaleye göre, bebekler anne karnındaki dokuzuncu haftalarından itibaren tatları tanımaya başlıyor. Yenidoğan bebeklerin tat alma duyusu da işte bu nedenle çok hassas oluyor. Bu dönemde bebekler tatlı ya da ekşi lezzetleri tanıyabiliyor ve genellikle tatlı besinleri tercih ediyor.

Bilindiği üzere tat ve koku alma duyuları birbirleriyle doğrudan bağlantılı. Yenidoğanlar hayata gözlerini açtıkları andan itibaren keskin bir koku duyusuna sahip oluyor. Öyle ki yenidoğan bir bebek beslenmek için hangi yöne dönmesi gerektiğini koklayarak rahatlıkla anlayabiliyor.

Bebeklerde Dokunma Duyusunun Gelişimi

Bebeklerde Dokunma Duyusunun Gelişimi

Temel Yenidoğan Bakımı kitapçığına göre, yenidoğan bir bebekle iletişim kurmanın en etkili yollarından biri fiziksel temastan, yani dokunmaktan geçiyor. Bebek henüz anne karnındayken annesinin hareketlerini hissetmeye başlıyor. Özellikle yumuşak ve ritmik dokunuşlar yenidoğan bebeğin uyarılmasına neden oluyor.

Dokunma duyusu bebeğin farklı hisleri tanımasına da yardımcı oluyor. Örneğin; dokunma ile bebekler sıcağı, soğuğu, basıncı ve acıyı hissedebiliyor. Bunun yanı sıra rahatlama ve sakinleşme hisleri de dokunmayla birlikte geliyor. Yenidoğan bebeklerin elleri ve ağız çevresi dokunmaya karşı son derece hassas oluyor. Öyle ki bebekler, dokuzuncu aya kadar dokulardaki farklılıkları elleri ve ağızlarıyla tanıyor.

Duyu gelişimleri bebeklerde birçok rahatsızlığın önceden saptanmasına yardımcı oluyor. Nitekim yenidoğanlar beş duyu organıyla dünyaya geliyor. Dolayısıyla bebekler doğdukları andan itibaren görebiliyor, duyabiliyor, hissedebiliyor, tat ve koku alabiliyor. Ay Ay Bebek Gelişimi içeriğimizi inceleyerek bebeğinizin büyüme ve gelişme sürecini yakından takip edebilirsiniz.


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Bebeklerde duyu gelişimi ile ilgili detaylı bilgi almak için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet