Bebeklerde İştahsızlık & Beslenmede Yapılan Yanlışlar

Bebeklerde İştahsızlık & Beslenmede Yapılan Yanlışlar

Bebeklerde iştahsızlık sorunu görünebilir. Peki, bu gerçekten iştahsızlık mı yoksa annenin belirlediği düzene ilk karşı çıkış mı?

İştahsızlık, hemen her anne babanın yakındığı problemlerden biridir. Üstelik bu sorun kısa süreli de olmuyor. 8. ya da 9. aylardan itibaren başlayan ‘iştahsız çocuk’ sendromu okul çağına kadar devam edebiliyor. Ancak bu durum, doğru zamanda doğru besin seçmek ve daha da önemlisi, çocuğunuza yemek yedirirken doğru yaklaşımları benimsemekle çözülebilir.

Çoğu doktora göre iştahsızlık yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle oluşuyor. Yani bu bir hastalık değil. Dolayısıyla korkmanıza gerek yok. Ancak yine de iştahsızlık kronikleşirse ve 3 haftadan daha uzun süre katlanarak devam ederse bir doktora başvurmanızda fayda olabilir. Çünkü 3 haftadan uzun süreli iştahsızlığın altında kronik enfeksiyonlar, reflü, böbrek hastalıkları ya da bazı doğumsal hastalıkların yatma riski bulunabilir. Bebeğinizin iştahını artırabilecek önerilerimize aşağıda göz atabilirsiniz.

  • Püre: 6 adet Eti Cicibebe, 1 kaşık pekmez, 1 yumurta sarısı ve 1 dilim peynir. Bebeğinizin iştahını artırmak için bu lezzetli ve doyurucu tarifimizi deneyebilirsiniz.
  • Sabır: Bebekler yeni bir besine ancak 8 ila 10 denemeden sonra alışabiliyor. İlk denemelerinizin zorlu geçeceğini bilin ve bebeğinizi alışması için zorlamayın. Gerekirse bir kaşıkla başlayın ve zamanla artırın.
  • Doğru besinler: Minik yavrunuz bazı besinleri sevmeyebilir, bu durumlarda onu zorlamak yerine alternatif besleyici gıdalara yönelebilirsiniz. Örneğin ıspanak sevmiyorsa, et, süt, yumurta, balık ve tahıllar gibi birçok besleyici ve bebeğinizin sevebileceği alternatif bulabilir, ıspanaktan alamadığı demir vitaminini tahıllarla almasını sağlayabilirsiniz.
  • Pütürlü gıdalar: Özellikle 7. aydan sonra bebeğinize yemeğini tümüyle püre haline getirerek vermeyin. Çatal yardımıyla besinleri ezmeyi deneyin. Çiğneme refleksinin gelişmesi için pürelerde pütür kalması çok önemli.
  • Sofraya birlikte oturun: 9. aydan sonra bebeğiniz artık sofraya sizinle birlikte oturmaya başlayabilir. Önüne koyacağınız küçük bir ekmek parçası veya köfte ona kendi kendine yemek yeme hazzı sağlayacaktır.
  • Oyun oynayarak yedirin: Çocuğunuz 1 yaşına ulaştıysa, yemek seanslarını oyunla daha çekici hale getirilebilirsiniz. Ancak bunu cep telefonundan video göstererek ya da televizyon izleterek yapmayın. Her reklamda ağzını istemsiz olarak açan bir çocuk, sonraki zamanlarda daha farklı bir soruna yol açabilir.
  • Ceza ya da ödül vermeyin: Yemeği ceza ve ödül yöntemleriyle ilişkilendirmek kısa vadede çözüm gibi görünebilir. Ancak söylemeliyiz ki bu yöntem bilimsel olarak işe yaramıyor. Yapmanız gereken, yemek konusunu hiçbir şekilde ceza ve ödülle ilişkilendirmemek. Bu şekilde bebeğiniz karnı acıktığında yemek yemesi gerektiğini çok küçük yaşlarda öğrenecektir.
Beğen
Kaydet