Bebeklerde Kusma Problemi

Bebeklerde Kusma Problemi

Bebeğinizin neden kustuğunu merak ediyor musunuz?

Bebeğiniz yediğini her an çıkarabilir. Üstelik nerede olduğunuz, ne yaptığınız onu hiç ilgilendirmez. Bu yüzden tedbirli bir annenin yanında her zaman yedek kıyafetler ve ıslak mendiller bulundurması olmazsa olmaz kurallardan biridir.

Bebeklerde kusma durumu, genellikle beslendikten hemen sonra olur ve anneler genelde bu durumdan endişelenir. Ancak kusma durumu sanılanın aksine normaldir. Tehlikeli kusmayla normal kusmanın farkını belirleyen ana faktörler; kusmanın zamanı, miktarı ve ne kadar şiddetli olduğudur.

Bebeğimin kusma probleminin nedeni ne olabilir?

Bebeklerde Kusma Nedenleri

Yenidoğan Bebek Neden Kusar?

Nedenlerden biri reflüdür. Bebeklerde doğumdan sonraki 10 gün içinde başlayan reflü, giderek azalır. Bebeğinizi besledikten sonra 30 dakika kadar dik oturtmanız, bu sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır. Tüm önlemlerinize rağmen kilo alması yavaşladıysa, doktor kontrolünden geçmelidir.

Bebeğinizin neden kustuğunu anlamak sizin elinizde

Kusmayı önlemek için önce kusmaya neyin neden olduğunu bilmek gerekir. Alerjik bir reaksiyon mu bebeğinizi kusturuyor, yoksa gazını çıkaramadığı için mi kusuyor? Bunu anlamak kolay. Tek yol onu gözlemlemek ve kusma ile birlikte diğer semptomların da var olup olmadığını kontrol etmek.

Bebeğiniz zorlanarak kusuyorsa!

Bu durum ciddi sorunlara işaret edebilir. Mide bulantıları ve öğürtüler görülen bebeğiniz, sonunda sert bir şekilde kusabilir. Hatta zaman zaman bu kusmuk burnundan da gelebilir. Eğer iyi gözlemlerseniz, bebeğinizin mide bulantısı olduğunu fark edebilirsiniz.

Özellikle yeni doğan bebeklerde, 24-36 saat arasında şiddetli kusma görülüyorsa, bu durum sindirim sisteminin bir yerinde tıkanıklık belirtisi olarak kabul edilir.

Psikolojik Etkenler

Kusma, psikolojik de olabilir. Bebeğinizde görebileceğiniz uyum sorunu, kendisini kusma olarak gösterebilir. Anne gerginliği, anne huzursuzluğu, ilginin az olması veya benzer nedenler bebekte kusmaya neden olabilir. Yani bebeğinizin gergin hissetmemesi gerekmektedir. Aksi halde kusarak tepkisini gösterir.

Acaba hasta mı?

Bebeğiniz kustuğunda tabii ki hasta olduğunu düşünebilirsiniz. Bu yüzden doktorunuzun her durumda bilgisi olmalıdır. Mide bulantısına yönelik çözümler kusmayı önler ancak önemli olan hastalığı tedavi etmektir. Yani doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç vermemelisiniz.

Kusma Biçimleri

​Bebeklerde Fışkırarak Kusmak

Bebeğiniz fışkırır gibi kusuyorsa bu ciddi bir durumdur. Böyle bir durum yaşandığında bir an önce doktora gitmeniz ve alerjik bir sıkıntı varsa, yediği içtiği şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir tespitiniz varsa bunu doktorunuzla paylaşmalısınız. Fışkırır tarzda kusma;

  • bağırsak düğümlenmelerinde,
  • bağırsak boğulmalarında,
  • kafa içi basınç artışı durumunda,
  • zehirlenme durumlarında olabilir.

Normal Kusma

Bebeklerde kusma değişkenlik gösterir. Bazıları az, bazıları ise ağız dolusu kusar. Genellikle bu kusmalar yeni doğan bebeklerde ilk aylarda görülür. Çünkü yeni doğan bebeklerde yemek borusu ve mide arasındaki mesafe henüz tam olarak olgunlaşmamıştır. Daha büyük bebeklerde sıkıntı yemek esnasında olur.

Beslenme sırasında süt, havayla karışır ve bu yüzden yemek borusundan yukarıya çıkar. Yanlış beslenme, bebeğinizin kusmasına neden olabilir. Bebeğinizi emzirirken hava yutması, emme hızı, gaz çıkartılmaması gibi etmenler kusmasına neden olabilir.

Sızıntı Halinde Çıkarma

Bebeğiniz beslendikten sonra, az da olsa yediğini geri çıkartabilir, sonra tekrar yutabilir. Bu durumu kusma ile karıştırmamak gerekir. 1 yaşına kadar sürecek bu durum eğer uzarsa, doktorunuza başvurmanız gerekir.

Bebeklerde Kusmayı Önleme Yolları

Bebeğinizin kusmasını engellemek ya da minimuma indirmek için alabileceğiniz önlemler şu şekildedir;

  • Mümkün olduğunca dik durmasına özen gösterin.
  • Beslenmesine dikkat edin. Çok fazla yemek vermeyin. Beslendikten sonra çok fazla hareket ettirmeyin.
  • Ağlamasına kulak verin ancakve onu doyurmaya çalışmayın. Ağlayan bebek hava yuttuğu için kusabilir.
  • Beslenmesinden önce ya da beslenme sırasında bebeğinizin gazını çıkarın.

Bebek Kusarken Yapmanız Gerekenler

  • Tüm kontrollerinizi yapmanıza rağmen bebeğiniz kusmaya devam ediyorsa, bebeğinizi yan ya da yüzüstü yatar pozisyona getirin
  • Kusma durumu bitene kadar katı gıdalar vermeyin
  • Kusma bittikten sonra ağzının içini temizlemeniz gerekir. İşaret parmağınızla kolayca yapabilirsiniz
  • Eğer kusma şiddetliyse ve günde 3 defadan fazlaysa, kusmukta kan veya yeşil renkli safra varsa, ateş çıktıysa, öksürük veya diğer enfeksiyonel göstergeler varsa, çok acil şekilde doktora götürün.


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet