Bebeklerde Sivilce Neden Çıkar?

Bebeklerde Sivilce Neden Çıkar?

Hassas cilde sahip bebeklerde sivilce oluşumu yaygın bir şekilde görülebiliyor. Özellikle sivilcelerin iltihaplı ve kaşıntılı bir hale dönüşmesi ile birlikte, ebeveynler ciddi bir sorun olup olmadığına dair şüpheye düşüyor. Peki, siz bu konu hakkında neler biliyorsunuz?

Bebeklerinin cildinin yetişkinlere göre çok daha hassas olduğunu biliyor olmalısınız. Dokunduğunuz anda narin bir cilt ve yumuşacık bir hisle karşılaşmanız, bunu yakından deneyimlemenizi sağlamış olabilir. Peki, nedenini daha önce düşünmüş müydünüz? Sizi meraklandırmadan açıklayalım! Bebeklerin cildi yaklaşık iki yaşına gelene kadar tam bir cilt bariyeri geliştiremiyor. Bu sebepten dolayı bebek cildi, çevresel etkenlere ve tahriş edici maddelere karşı yeteri kadar direnç gösteremiyor.

Tam da bu nedenle bebek cildinde sivilce başta olmak üzere kızarıklık, kuruluk, pul pul dökülme, pütürlü görünümler, kırmızı lekeler ve tüm bunlardan kaynaklanan kaşıntılar meydana gelebiliyor. Bebeğinin üstüne titreyen ebeveynler ise doğal olarak bu durumun kaynağını araştırmaya başlıyor. Özellikle bebeklerde sivilce oluşumu, daha çok yetişkin ciltlerde meydana gelen bir durum olması sebebiyle ebeveynlerin kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Peki, bebekte sivilce çıkması normal mi yoksa müdahale edilmeli mi? Okumaya devam edin!

Bebeklerde Sivilce Çıkması Normal mi?

Bebeklerde Sivilce Çıkması Normal mi?

Türkiye Sağlık Vakfının yayınladığı bir makaleye göre, bebeklerde sivilce çıkması normal bir durum olarak kabul ediliyor. Bilhassa yenidoğan bebeklerde sivilce oluşumu son derece yaygın görülen bir durum oluyor. Çoğunlukla doğumdan sonraki 2 ila 4 hafta içerisinde bebeğin çeşitli bölgelerinde sivilce ve milia adı verilen kabarcıklar meydana gelebiliyor.

Bu durum, daha önce de bahsettiğimiz üzere yenidoğan bebeklerin cilt bariyerlerinin henüz tam gelişmemiş olması ve bu nedenle dış etkenlere açık olmasından kaynaklanıyor. Bazı bebeklerin cildi ise diğerlerine göre çok daha hassas olabiliyor. Hassas ciltli bebekler ileri yaşlarda da çeşitli dermatolojik sorunlara meyilli olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Temel Yenidoğan Bakımı” isimli çalışmada, bebeklerde sebaseöz hiperplazi (bebeklik sivilcesi) oluşumunun doğum öncesi anneden geçen hormonlardan kaynaklanabileceği paylaşılıyor. Bunun yanı sıra, annenin kullandığı çeşitli ilaçların da bebeklerde sivilce oluşturabileceği aktarılıyor.


Bebeklerde Sivilceler Nerede Çıkabilir?

Bebeklerde Sivilceler Nerede Çıkabilir?

Bebek sivilcesi başta bebeğin yüzü olmak üzere birçok bölgesinde çıkabiliyor. Yanak, burun ve alın bebeklik sivilcesinin en çok görüldüğü kısımları oluşturuyor. Bununla birlikte boyun, sırt ve göğüs bölgelerinde de sivilce ve kızarıklık görünümleri meydana gelebiliyor. Saç derisinde sivilce ise yine yaygın görülen durumlardan bir diğeri.

Yenidoğan bebeklerde sivilce gibi kızarıklık görünümleri ve pul pul dökülmeler bacak ve popo bölgesinde de oluşabiliyor. Bu oluşumların görünümlerine ve yoğunluğuna göre normal ya da anormal bir durum olarak nitelendirilmesi ancak uzman hekimler yoluyla mümkün oluyor.

Biliyor muydunuz?

Philadelphia Çocuk Hastanesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, erkek bebeklerde sivilce oluşumu kız bebeklere göre daha sık görülüyor.


Bebeklerde Çıkan Sivilceye Müdahale Edilmeli midir?

Bebeklerde Çıkan Sivilceye Müdahale Edilmeli midir?

Bebek cildi yetişkinlere kıyasla çok hassas olduğu için, yetişkinlerde sivilce oluşumunu geçiren müdahalelerin bebeklere kesinlikle yapılmaması gerekiyor. Türkiye Sağlık Vakfının ilgili kaynağında belirtildiği üzere, bebek sivilcesi çoğunlukla bir müdahaleye gerek olmadan ve herhangi bir iz bırakmadan kendiliğinden geçiyor. Bununla birlikte bebek sivilcesi için yapılabilecek bazı basit uygulamalar bulunuyor. Peki, bunlar neler olabilir?

  • Bebeğinizin cildinde bulunan sivilceleri sıkmayın ve koparmayın.
  • Sivilceli bölgeyi her gün ılık su ile temizleyin ve nazikçe kurulayın.
  • Herhangi bir losyon, yağ ya da yetişkinlere uygun içeriğe sahip ürün kullanmayın.
  • Bebeğinizin cildinde bulunan sivilceler iltihaplı bir görünüme sahipse, cilt yüzeyinde ekstra kızarıklıklar oluşmuşsa ve bebeğinizin ateşi yükseliyorsa herhangi bir müdahalede bulunmadan ve vakit kaybetmeden hekiminize görünün.

Bebek Sivilcesi Kaç Gün Ciltte Durur?

Bebek Sivilcesi Kaç Gün Ciltte Durur?

Yenidoğan aknesi olarak bilinen neonatal aknenin genellikle üç ila dört ay içinde geçebileceği paylaşılıyor. Daha ciddi bir akne türü olan aktif lezyonlu infantil aknenin tamamen geçmesi ise bir ila iki yaşı bulabiliyor. Türkderm – Türk Deri Hastalıkları ve Frengi Arşivi’de yayınlanan bir makaleye göre bebeklik çağında yıllarca devam eden sivilce oluşumları da görülebiliyor. Hatta bu sivilcelerin cilt üzerinde skar oluşturabileceği de paylaşılıyor.

Bebeklik sivilcesi, bebeğin cildinde herhangi bir dış etkenden kaynaklı olarak alerjik reaksiyon şeklinde de meydana gelebiliyor. Bu sebeple oluşan bebek sivilceleri çoğunlukla birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolabiliyor. Bu durumda bebeğinizin cildine zarar verme ihtimali bulunan ürünleri gözden geçirmenizde fayda bulunuyor.


Geçmeyen Bebek Sivilcesine Ne Yapılmalıdır?

Geçmeyen Bebek Sivilcesine Ne Yapılmalıdır?

Geçmeyen bebek sivilcesi çeşitli cilt rahatsızlıklarının veya enfeksiyon durumlarının göstergesi olabiliyor. Bu sebeple, herhangi bir müdahalede bulunmadan hekim yönlendirmesi ile hareket etmek gerekiyor. Hekiminiz, bebeğinizin cildinde görülen sivilcelere uygun olarak ilaçlı bir krem veya merhem reçete edebilir. Böylece kısa süre içinde bebek sivilceleri ile vedalaşmanız mümkün olabilir.

Yenidoğan Bebek Cildinde Görülebilen Diğer Oluşumlar

Yenidoğan Bebek Cildinde Görülebilen Diğer Oluşumlar

Bebek sivilcesinin özellikle yenidoğan bebeklerde sıklıkla görüldüğünden bahsettik. Ancak bebeklerin ciltlerinde aknenin yanı sıra farklı cilt problemleri de görülebiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan çalışmada yenidoğan cildinde görülebilen ve patolojik olmayan döküntüler milia, miliaria ve eritema toksikum olarak paylaşılıyor.

Milia

Milia, yenidoğan bebeklerin çoğunlukla çene ve yanaklarında görülen düz-sarı beyaz renkli küçük kabarcıkları ifade ediyor. Yenidoğanların yaklaşık yüzde 40’ında görülen milia, genellikle doğumda veya ilk haftalarda ortaya çıkıyor. Bebeklerde milia, herhangi bir müdahaleye gerek olmadan birkaç hafta içinde kendiliğinden geçiyor. Bu sürede bebeğin cildinin dış dünyaya alışmasına zaman tanımak gerekiyor.

Miliaria

Miliaria halk dilinde sıcak döküntüsü, ter bezleri iltihabı ve isilik kavramlarına karşılık geliyor. Kırmızı renkli sivilce görünümünde olan bu döküntüler, bebeğin cildinde çoğunlukla aşırı sıcağa bağlı olarak ortaya çıkıyor. Miliara bilhassa yüzde, kafada ve vücudun kıvrımlı bölgelerinde meydana geliyor. Herhangi bir zararı olmayan miliara oluşumları rutin cilt bakımı ile kendiliğinden geçebiliyor. Bebeklerde miliaria oluşumunu engellemek için bebeği aşırı giydirmemek gerekiyor.

Eritema Toksikum

Eritema toksikum, diğer adıyla toksik eritem, çoğunlukla doğumdan sonraki bir iki gün içinde meydana geliyor. Çevresi kırmızı soluk sarı renkli döküntüler halinde oluşan toksik eritem vücudun her yerinde oluşabiliyor. Ancak çoğunlukla yüz, kol, bacak ve gövdede görülüyor.

Eritema toksikumda kızarıklık görünümünün içinde kabartı tarzında oluşumlar da meydana gelebiliyor. Bebeğin cildinde tek tek, gruplar halinde veya dağınık halde oluşabilen toksik eritem, genellikle bir hafta içinde kendiliğinden kaybolma eğiliminde oluyor. Yukarıda bahsedilen cilt döküntüleri gibi toksik eritem de herhangi bir tedavi gerektirmiyor.

Bebeğinizin büyüme sürecinde merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bulmak için sizlere özel hazırladığımız diğer içeriklere de göz atabilirsiniz!


*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğinizin cildinde oluşan sivilceler ve diğer problemler ile ilgili en doğru bilgiyi almak için mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır

Beğen
Kaydet