Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Terleme Neden Olur?

Bebeklerde ve Çocuklarda Soğuk Terleme Neden Olur?

Çocuğunuzun rahat ve mutlu olması için tabii ki elinizden gelenin en iyisini yapmak istersiniz. Bundan dolayı, bebeğinizde fark ettiğiniz en ufak bir değişiklik sizi sorular sormaya itebilir. Peki, bu sorulardan biri olan bebeklerde soğuk terlemenin nedenlerine dair ayrıntıları incelemeye ne dersiniz?

Bebeğinize dokunduğunuzda, terleme ile birlikte vücut ısısında bir düşüş hissetmeniz sizi elbette paniğe sürükleyebilir. Ebeveyn olarak küçük bebeğiniz için kaygılanmanız çok doğal! Ancak paniğe kapılmak yerine, her şeyden önce bir durum değerlendirmesi yapmanız hem kendiniz hem de bebeğiniz için daha doğru kararlar vermenizi sağlayabilir. Bunun için ilk başta terlemenin nedenlerini bilmeniz önemli.

Terleme de tıpkı ateşlenme gibi insan vücudunun verdiği doğal bir tepkiyi oluşturuyor. Öyle ki bu tepki, beden ısısını optimize etmeye olanak tanıyor. Bebekler söz konusu olduğunda ise hem terleme hem de soğuk terleme ile oldukça yaygın olarak karşılaşmak mümkün.


Bebeklerde terleme, çoğunlukla normal bir durum olarak kabul ediliyor. Fakat terlemenin birden çok nedeni olabileceği için böyle bir durumla karşı karşıya gelindiğinde sebeplerin iyi araştırılması gerekiyor. Özellikle soğuk terleme ile birlikte bebekte başka belirtilere de rastlanabiliyor. Bu yüzden çocuk sahibi olan herkesin sorun teşkil edebilecek olası durumlarla ilgili bilgilenmesi önem arz ediyor. Öyleyse gelin, bebeklerde terleme nedenlerine biraz daha yakından bakalım!

1. Bebekler Neden Terler?

1. Bebekler Neden Terler?

Nasıl ki yetişkinler vücutlarını soğutmak için ter atıyorlarsa, bebekler de aynı sebeple terleyebiliyor. Genellikle oda sıcaklığını düşürmek ya da bebeği terletmeyecek kıyafetler seçmek sorunu ortadan kaldırıyor. Bebeğin büyümesiyle birlikte vücut ısısı da daha iyi düzenlenebildiği için, sık terleme durumunda zamanla azalma görülüyor.

Ancak bazı durumlarda terleme, olağan dışı bir sebepten ötürü bedenin verdiği bir sinyal olarak ortaya çıkabiliyor. Böyle anlarda terleme aşırı ve soğuk olabileceği gibi, bunun yanı sıra başka belirtiler de görülebiliyor. Bebeklerde terlemeye neden olan etkenler ise genellikle şunlar oluyor:

  • Ortam sıcaklığının yüksek olması
  • Fazla giydirilmek
  • Ateşlenmek
  • Uyku apnesine sahip olmak
  • Derin uykuya dalmak
  • Soğuk algınlığı veya enfeksiyon geçirmek
  • Ağlamak
  • Bazı tıbbi veya genetik hastalıklara sahip olmak

2. Bebeklerde Soğuk Terleme Neden Olur?

2. Bebeklerde Soğuk Terleme Neden Olur?

Ter, bebeklerin fizyolojik gelişimlerinin bir parçası olarak yenidoğan döneminden sonra ortaya çıkıyor. Çevre ısısına adapte olma yollarından biri olan terleme, fazla ısının vücuttan uzaklaştırılmasına imkân tanıyor. Fakat bazen terleme, bebeğin belirli vücut bölgelerinde normalin dışında soğuk bir his uyandıracak şekilde kendisini gösterebiliyor. Soğuk terlemeye neden olan etkenler ise şöyle sıralanıyor:

  • Emme güçlüğü
  • Ortam ısısı
  • Enfeksiyon
  • Ateş
  • Hastalıklar
  • Alerji
  • Kalın kıyafetler
  • Vitamin eksikliği

3. Bebeklerde ve Çocuklarda Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

3. Bebeklerde ve Çocuklarda Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?

Hiperhidroz adını alan ve bebekler ile çocuklarda sıkça görülen aşırı terleme, normalde vücutta ısı dengeleme işlevi gören ter bezlerinin ihtiyaç duyulandan fazla çalışması ile ortaya çıkıyor. Bu durum avuç içleri, yüz, ayak tabanları, koltuk altları gibi belirli bölgelerde görülebilmekle birlikte vücudun genelinde de oluşabiliyor.

Aşırı terleme, baharatlı yiyecekler ve gazlı içecekler tüketmek, anksiyete hali, fazla hareketlilik, yüksek hava sıcaklığı ve ateş gibi bazı nedenlerle tetiklenebiliyor. Hiperhidrozdan kaynaklanan tüm vücut terlemesi çoğunlukla aşırı aktif ter bezlerinden kaynaklansa da buna bazı durumlarda enfeksiyon, kronik rahatsızlıklar ve hormonal dengesizlik de yol açabiliyor. Lokal hiperhidroz ise terleme gibi vücudun birçok işlevinden sorumlu tutulan sempatik sinir sistemindeki bir aksaklıktan kaynaklanabiliyor.

4. Bebeklerde Uykuda Terleme Neden Olur?

4. Bebeklerde Uykuda Terleme Neden Olur?

Bir bebeği mışıl mışıl uyurken izlemek son derece huzur verici bir deneyim. Ancak bu tecrübe, bebeklerinin uyku esnasında fazlasıyla terlemiş olduğunu fark ettikleri anlarda aileler için tedirginliğe dönüşebiliyor. Oysa bebeklerde gece terlemesi çoğunlukla sık görülen, hatta normal bir durum olarak ortaya çıkıyor. Yine de bu durumla fazlaca karşılaşıldığında, diğer terlemelerde olduğu gibi ilk önce oda sıcaklığı, battaniye ve giysi kalınlığı gibi dış etkenleri incelemek gerekiyor.

Alınan önlemlere rağmen sorun yineleniyorsa ve terlemeyle beraber horlama, diş gıcırdatma gibi başka sorunlar da görülüyorsa, bir uzmana danışmayı ihmal etmemelisiniz!


5. Bebeklerde Ayak Terlemesi Neden Olur?

5. Bebeklerde Ayak Terlemesi Neden Olur?

Ter bezlerinin ayak bölgesinde yoğun olarak bulunduğu bilinen bir gerçek. Bebeklerde ayak terlemesine ise ter bezlerinin dokuz aylık olana kadar yeterli seviyede gelişmemesi yol açabiliyor. Bebeklerin ayaklarının terleme nedeni genel olarak kalın çoraplar giydirmek gibi dış faktörlerden kaynaklansa da bazen bu durumun altında başka sebepler yatabiliyor. Peki, bunlar neler mi dersiniz?

  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Aşırı terleme olarak bilinen hiperhidroz
  • Sinir sistemi problemleri
  • Bazı genetik rahatsızlıklar

6. Bebeklerde Kafa Terlemesi Neden Olur?

6. Bebeklerde Kafa Terlemesi Neden Olur?

Bebeklerin baş sıcaklıkları çoğu zaman vücutlarının kalanına kıyasla yüksek olabiliyor. Çünkü ter bezleri kafalarının etrafında yoğunlaşıyor. Bilhassa uyku esnasında bebeklerin tek bir pozisyonda hareket etmeden yatışı, vücudun kafa bölgesinde oluşan ısıyı kontrol altına almak için ter bezlerini çalıştırmasına neden olabiliyor. Bununla birlikte, bebeğin kafasının normalden fazla terlediği ve kabızlık ile cilt kuruluğu gibi başka belirtilere de sahip olduğu durumlarda bir doktora başvurmayı ihmal etmemek gerekiyor.

7. Bebeklerde Ateş Sonrası Terleme Neden Olur?

7. Bebeklerde Ateş Sonrası Terleme Neden Olur?

Gün içinde beden sıcaklığında oynamalar görülse de insan vücudu belli bir ısıyı korumakta oldukça başarılı! Bu sebeple tüm insanlarda olduğu gibi bebeklerde de ateş halinde ve sonrasında, vücut sıcaklığını normale döndürmeyi desteklemek için ter atma söz konusu olabiliyor.

Ateş ise bebeğin enfeksiyon vb. bir hastalık sebebiyle vücudunun verdiği bir alarm olarak ortaya çıkabiliyor. Böyle bir durumda ateşi düşürmeye yönelik ilaçlar, ateş ve terleme gibi belirtileri ortadan kaldırabiliyor. Ancak sadece ilaç kullanımından ötürü bu belirtilerin azalmasının, bebeğin daha iyi olduğunun bir kanıtı olmadığını unutmamak gerekiyor.

8. Bebeklerde Emerken Terleme Neden Olur?

8. Bebeklerde Emerken Terleme Neden Olur?

Bebeklerin anne sütü emerken terlemelerinin, aşırıya kaçmadığı sürece normal olduğu kabul ediliyor. Ancak bazı durumlarda altta yatan başka sebepler de olabiliyor. Bu fark edildiğinde ise vakit kaybetmeden bir uzman desteğine başvurmak gerekiyor. Peki, bir bebeğin emzirilirken normal kabul edilen terlemesinin sebepleri neler olabilir? İşte buna verilebilecek muhtemel yanıtlar:

  • Meme emmek bebeğin çenesinin oldukça aktif olarak çalıştığı bir an. Bu yüzden emme deneyimi bir bebek için egzersiz benzeri bir çaba gerektiriyor. Hal böyleyken, bebeğin yüz ve çene bölgesinde oluşacak ter damlacıkları doğal bir aktivitenin sonucu olarak kabul ediliyor.
  • Bebeğin emzirildiği odanın havasız ve fazla sıcak olması, meme emerken terlemesinin bir diğer sebebini oluşturuyor.
  • Emzirme esnasında bebeğin vücudunun anne ile olan teması, bebeğin beden sıcaklığını artırarak terlemesine yol açabiliyor.
  • Bebeğin kalın ve terleten kıyafetlerle giydirilmesi ya da sarılması, emzirilirken bedeninin ısınma oranını hâlihazırda sarf ettiği çabayla birlikte artırabiliyor.
  • Annenin emzirirken bebeğinin başını eliyle desteklemesi ve bu pozisyonda uzun süre kalması da bebeğin kafa bölgesinde terlemeye neden olan durumlardan bir diğerini oluşturuyor.

9. Çocuklarda El ve Ayak Terlemesi Neden Olur?

9. Çocuklarda El ve Ayak Terlemesi Neden Olur?

Çocuklarda meydana gelen el ve ayak terlemesi gibi bölgesel terlemelerin nedeni çevresel faktörler olabileceği gibi ter bezlerinin yoğun çalışmasına sebep olan hiperhidroz gibi rahatsızlıklar da olabilir. Özellikle ellerde görülen terleme, okulda veya ödev yaparken çocuğun kalem tutmasını engelleyerek çocuğa rahatsızlık verebilir. Bu durum tedavi edilebilir olduğu için hem çocuğun iyiliği hem de ailelerin iç huzuru için ihmal edilmemelidir.

10. Çocuklarda Gece Terlemesi Neden Olur?

10. Çocuklarda Gece Terlemesi Neden Olur?

Gece terlemeleri genellikle tedavi gerektirecek bir soruna işaret etmiyor. Hatta pek çok zaman bu durumun olası sebepleri oda ısısının yüksek olması, çarşafların dokusunun ya da çocuğun kıyafetlerinin onu terletmesi oluyor. Rahat bir ortamda uyumasına rağmen çocuklarda gece terlemelerinin yine de görülebildiği durumlarla karşılaşılabiliyor. Böyle anlarda genelde terleme ile birlikte başka rahatsızlıklar da ortaya çıkıyor.

Gece vakti ter atan çocukların bu durumu yaşama sebeplerinden bazıları kabus görmek, uyku apnesine sahip olmak, enfeksiyon ve bazı başka hastalıklar olabiliyor. Bu noktada ailelerin, çocuğun terlemesinde altta yatan başka bir neden var mı mutlaka bilmesi gerekiyor.

11. Bebeklerde ve Çocuklarda Terlemenin Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

11. Bebeklerde ve Çocuklarda Terlemenin Önlenmesi için Neler Yapılabilir?

Bebeğin terlediği fark edildiğinde, bu durumu normale döndürmek için dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunuyor. Her şeyden önce ise sorunu tespit etmek gerekiyor. Bunun için alınabilecek bazı önlemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin üzerindeki giysi katmanlarını azaltmak,
  • Bebeğin susuz kalmamasına dikkat etmek ve düzenli olarak emzirmek,
  • Bebekte terlemenin yanında ateş vb. semptomlar olup olmadığına bakmak,
  • Ortam ısısına dikkat etmek ve bebeğin üzerine doğrudan güneş ışığı gelmesini engellemek,
  • Çok ağlayan bebeğin sorununu tespit etmek ve gidermek.

*Bu sayfada yer alan bilgiler, doktorunuzun ya da bir sağlık hizmetleri uzmanının verdiği önerilerin yerine geçmemelidir. Bebeğiniz hakkında en doğru bilgiyi edinmek için mutlaka pediatri uzmanınıza danışmanız gerekmektedir.

Kaynaklar:


Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet