Bebeklerin Uyanık Olduğu Saatlerde Neler Yapmalı

Bebeklerin Uyanık Olduğu Saatlerde Neler Yapmalı

Yenidoğan bebeğinizi uyanık bulduğunuz anlar oldukça kısıtlı, öyle değil mi? Günün büyük bir kısmını uyuyarak geçiren bebeğiniz uyanıkken onunla kaliteli vakit geçirmek ve gelişimine destek olacak aktiviteler gerçekleştirmek, yapabileceğinizin en iyi şeylerden biri. Peki, yenidoğan yavrunuzla verimli vakitler yaratmak için neler yapabilirsiniz? Birlikte bakalım!

Bebeğiniz bu dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren günlerini uyuyarak ve yeni hayatına alışmaya çalışarak geçiriyor. Onu uyanık bulduğunuz kısacık anlarda ise keyfinin yerinde olmasını sağlamak için bazı aktiviteler yapabilirsiniz. Böylece hem aranızdaki bağı kuvvetlendirebilir hem de bu zamanı bebeğinizin duyusal gelişimi için değerlendirebilirsiniz. O halde, yenidoğan bebek uyanıkken eğlenceli ve faydalı neler yapabilirsiniz birlikte daha yakından bakalım!

Yenidoğan Bebeklerin Uyanıklık Saati Ne Zaman Artar?

Yenidoğan Bebeklerin Uyanıklık Saati Ne Zaman Artar?

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan Çocuklarda Uyku isimli makaleye göre, bebekler dört aylık olduğunda 16-20 saatlik uyku süreleri 14-15 saate düşüyor. Altı aylıkken ise bu süre 13-14 saat civarında oluyor. Gündüz gece farkı altı hafta ile üç ay arasında gelişiyor ve gece uyku periyotları artmaya başlıyor. Bu da bebeğinizle gündüzleri daha çok zaman geçirmeye başlayacağınız anlamına geliyor.

Yenidoğan Uyanık Bebekler Neden Çok Hareketlidir?

Yenidoğan Uyanık Bebekler Neden Çok Hareketlidir?

Yenidoğan bebeklerin uyumadığı zamanlarda hareketli olmasının uykuda geçirdikleri süre ve uyku kalitesi olduğu düşünülüyor. Yenidoğan bebekler özellikle ilk zamanlarda yüksek bir aktif uyku süresine sahip oluyor. Dolayısıyla ufaklıklar bu dönemlerde çok daha kaliteli ve deliksiz bir uyku deneyimi elde ediyor. Bu sayede uyandıklarında çok daha enerjik ve hareketli olan yenidoğan bebekler esasında yeni şeyler deneyimlemek, ebeveynleriyle vakit geçirmek ve eğlenmek için son derece müsait oluyor.

Minik yavrunuz uzun süre aktif uykuda kaldığında ve gözlerini neşeyle açtığında onunla kaliteli vakit geçirmek için hazır olmanız son derece önemli. Bebeğinizin en enerjik olduğu bu anları çok daha etkili bir şekilde kullanmak için çeşitli aktiviteler yapabilir ve onu bir sonraki uyku döngüsü için hazırlayabilirsiniz. Bu süreçte bebeğinizin her geçen gün aktiviteler karşısında çok daha iyi olacağını ve hareketlerinin artacağını gözlemleyebiliriz. Bu sebeple evinizin küçük üyesi için güvenlik önlemleri almayı ihmal etmemenizi tavsiye ediyoruz.

Yenidoğan Uyanık Bebeklerle Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Yenidoğan Uyanık Bebeklerle Hangi Aktiviteler Yapılabilir?

Yenidoğan bebeğinizin uyanık olduğu anlar, onunla zaman geçirmek ve ilginizin büyük bir kısmını ona vermek için oldukça değerli vakitler. Bu vakitlerde bebeğinizle yapabileceğiniz bazı aktiviteler bulunuyor. Ancak bu aktiviteleri yapmadan önce çocuk doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuzun onayını alarak aşağıdaki etkinlikleri günlük rutininize dahil edebilirsiniz.

Şarkı Söyleyin veya Müzik Açın

Yenidoğan bebeğinizin uyanık kaldığı zamanları çok daha keyifli hale getirmek ve miniğinizin duyusal gelişimine katkıda bulunmak için ona şarkılar söyleyebilir ya da müzik açabilirsiniz. Bu noktada kendinizi bebek şarkılarıyla sınırlamanıza da gerek yok. Müzik dinlerken bebeğinizin el, kol ve bacaklarını nasıl nazikçe oynattığını ve çıkardığı sesleri gözlemleyebilirsiniz. Zamanla bazı müzik türlerini daha çok sevdiğini, tercihlerinin şekillendiğini fark edeceksiniz.

Kitap Okuyun

Yenidoğan bebeğinizin hayal gücünü daha şimdiden beslemeye ne dersiniz? Bebeğinize kendi sesinizle kitap okuyarak minik yavrunuzun uyanık kaldığı saatleri değerlendirebilirsiniz. Bebeğinizin zihinsel gelişimini desteklemek ve erkenden iletişim becerileri kazanmasına yardımcı olmak için ona kitap okumanız son derece etkili bir seçenek.

Çocuk Dergisi’nde yayınlanan bir makalede, bebek ve annenin ortak dikkat gerektiren etkileşimlerde bulunma süresi arttıkça bebeğin sözel ve sözsüz iletişim becerilerinin de arttığı ifade ediliyor. Bununla birlikte, kitap okumanın çocuğa başka herhangi bir yolla elde edemeyeceği kazanımları ve deneyimleri sunduğu paylaşılıyor. Araştırmalar kitap okuma sırasında ebeveynlerin günlük hayata kıyasla daha karmaşık bir dil kullandıklarını belirtiyor. Dolayısıyla kitap okuma, bebeklik ve erken çocuklukta kelime öğrenme açısından da önemli bir fırsat sunuyor.


Sakinliği Keşfetmesini Sağlayın

Uyanık olduğu zamanlarda yenidoğan bebeğinizin huzurlu ve sakin, sadece etrafını gözlemleyerek kendi kendine kalabileceği zamanlar geçirmesine izin verebilirsiniz. Bu süreçte bebeğiniz konuşamıyor olsa da ifadeleriyle size bir şeyler anlatabilir. Onu izleyin ve hangi ifadesinin neyi işaret ettiğini keşfetmeye çalışın. Belki dudaklarını büzmesi kısa süre sonra altını değiştirmeniz gerekeceğini belirtiyor olabilir. Bebeğinizin kendine özgü gelişim göstergeleri olacaktır, çünkü tüm bebekler eşsizdir.

Oyunlar Oynayın

Bebeğinizin uyanık olduğu anları eğlenceli hale getirmek tamamen sizin elinizde. Yenidoğanlar için özel olarak üretilen oyuncaklarla uyku saatinden sonra güzel bir oyun aktivitesi planlayabilirsiniz. Sevdiği oyuncaklarla yaratıcı bir oyun kurgusu geliştirerek bebeğinizin keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte, oyun oynayarak bebeğinizin fiziksel gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. Bu noktada ufaklığın el ve motor becerilerini geliştirecek oyuncaklar seçmeye özen göstermeniz önemli.

Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi isimli makalede, oyunun çocuğun eğlenmesinde ve eğitiminde olduğu kadar gelişiminde de önemli rol oynadığı ifade ediliyor. Makalede oyunun çocuğun tüm gelişim alanlarına etkisi olduğu belirtiliyor. Hatta oyun oynayan çocukların oynamayan çocuklardan daha çabuk geliştiği vurgulanıyor.


Göbek Üstü Zamanı Yapın

Tummy time olarak bilinen göbek üstü zamanı yenidoğan bebeğinizle vakit geçirmek için oldukça eğlenceli bir aktivite seçeneği. Aynı zamanda yenidoğan bebeğinizin sırt, omuz, kol ve boyun kaslarının gelişimine ve yenidoğanlarda sıklıkla görülen düz kafa sendromunun azalmasına katkı sağlayan tummy time tahmin ettiğinizden çok daha verimli bir aktivite olabilir.

Dışarıda Vakit Geçirin

Bebeğinizin hava alması ve belirli bir süre güneş ışınlarından yararlanması oldukça önemli. Havanın güzel olduğu zamanlarda bebeğinizi arabasıyla gezdirerek keyifli ve verimli bir gün geçirebilirsiniz. Açık havada vakit geçirmek bebeğinizin bir sonraki uyku zamanını da çok daha kaliteli hale getirebilir. Ancak tabii ki yenidoğan bebeğinizi dışarı çıkarmak için öncelikle hayatına alışmış olması gerekiyor. Bunun için bebeğinize 20 günden daha fazla zaman tanımanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeğinizin gelişimiyle ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, “Bebeklerde Hareketliliğin Artması” adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz!


Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Yenidoğan bebeğinizle yapacağınız aktiviteler için mutlaka uzman bir hekime danışmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet