Çocuklarda Siğil Neden Oluşur?

Çocuklarda Siğil Neden Oluşur?

Çocukluk çağında oldukça sık rastlanan siğil sorunu çocukların hayat kalitesini olumsuz şekilde etkiliyor. Peki, çocuklarda siğil sorununun nedenleri nedir? Çocuklarda siğil bulaşıcı mıdır? Her duruma karşı önlem almak ve çocuğuna eksiksiz bir bakım sunmak isteyen pelerinsiz kahramanlar için çocuklarda siğil dosyamızı açıyoruz!

Siğiller çocukluk çağında oldukça sık görülen sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu sağlık sorunu, özellikle de okul çağında çocukların sosyal yönden zorluklar yaşamasına sebep olabiliyor.Siz de benzer düşüncelerle çocuğunuzda siğil belirtilerini mi araştırmaya başladınız? Yoksa çocuğunuzun park arkadaşında gözlemlediğiniz siğillerin bulaşıcılığı hakkında mı endişelisiniz? Nedeniniz her ne olursa olsun, doğru yere geldiniz!

Çocuklarda siğil neden oluşur içeriğind, siğilin tanımı, belirtileri, çeşitleri ve merak ettiğiniz tüm detayları sizin için bir araya getirdik. İşte, çocuklarda siğil sağlık sorunuyla ilgili araştırmalarımız!

Siğil Nedir?

Siğil Nedir?

Siğil, Human papilloma virüsü (HPV)’nün derinin üst tabakasını enfekte etmesi sonucunda oluşan iyi huylu deri büyümesi olarak tanımlanıyor. Türk Dermatoloji Derneği tarafından hazırlanan Türk Dermatoloji Derneği Hasta Bilgilendirme Broşürü adlı rehberde yer verilen siğil tanımında ayrıca, siğillerin genetik geçişle alakası olmadığı ve mikrobik hastalıklar sınıfında yer aldığı detayına yer veriliyor.

Çocuklarda Siğil Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Siğil Belirtileri Nelerdir?

KidsHealth isimli web tabanlı yayın organında yayınlanan Warts (Siğiller) adlı makaleye göre, siğillerin pek çok farklı çeşidi ve dolayısıyla birçok farklı spesifik belirtisi bulunabiliyor. Bu anomaliler cildin herhangi bir yerinde görülebilmekle birlikte en sık el ve parmaklarda ortaya çıkıyor. Bununla birlikte yüz ve ayaklarda da siğil oluşumuyla sıkça karşılaşılıyor. Aynı makalede siğillerin ten renginde ya da kendilerini çevreleyen deriden birkaç ton açık ya da koyu renkte olabileceği aktarılıyor.

WebMD isimli tıbbi yayın platformunda yer verilen “What’s Up With Warts on Children?” isimli araştırmada çocuklarda siğil görülme sıklığına dair bu istatistikler aktarılıyor:

  • Çocukların yüzde 10 ila yüzde 20’sinde yaygın cilt siğilleri görülür.
  • Kız çocuklarda siğil gelişmesi riski erkek çocuklara kıyasla daha fazladır.
  • Siğillere en sık 12 ila 16 yaş arası dönemde rastlanır.


Çocuklarda Görülen Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda Görülen Siğil Çeşitleri Nelerdir?

Çocuk sağlığı hakkında uzman onaylı içerikler yayınlayan Nemours Kids Health isimli tıbbi yayın platformunun Warts başlıklı makalesinde, siğil çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanıyor:

  • Yaygın siğiller: Küçük, sert ve kubbe şeklindedir. Özellikle de parmaklar, eller, dizler ve dirsekler de görülür. Çoğunlukla karnabahara benzeyen pürüzlü bir görünüm sunan bu siğil çeşitlerine ağız içinde de rastlanabilir.
  • Düz siğiller: Yaklaşık olarak toplu iğne başı büyüklüğünde olan düz siğiller, diğer siğil çeşitlerine kıyasla çok daha pürüzsüz görünür. Düz siğiller genellikle yüz bölgesinde olmakla birlikte vücudun hemen her yerinde kümeler halinde görülebilir.
  • Plantar siğiller: Ayağın alt kısmında gelişen bu siğil türü fiziksel olarak acı hissedilmesine sebep olabilir. Daha düz görünümlüdürler ve üzerlerine sürekli baskı uygulandığından içe doğru büyüyebilirler.
  • Filiform siğiller: Küçük, uzun ve dar görünümlü olan bu siğiller genellikle ten rengine yakın tonlardadır. Özellikle de ağız, göz veya burun çevresinde görülür.

Çocuklarda Siğil Nasıl İyileşir?

Çocuklarda Siğil Nasıl İyileşir?

What’s Up With Warts on Children? isimli makelede, siğillerin yüzde 40 oranında herhangi bir tedaviye gerek duyulmadan yaklaşık iki yıl içerisinde kendiliğinden iyileştiği aktarılıyor. Fakat çocukların ayak tabanında gelişerek fiziki acıya sebep olabilen ya da çocuklarda sosyalleşme ve öz güven sorunlarına neden olabilen bu sağlık sorununun farklı tedavi yöntemleri de bulunuyor.

Uzman hekim yönlendirmesiyle kullanılan ve siğillerin üzerini örten özel bantlarla bir arada sunulan özel solüsyonlar, en sık tercih edilen siğil tedavisi yöntemleri arasında bulunuyor. Bu yöntemler yeterli bulunmazsa siğilin sıvı nitrojenle dondurulması ya da lazerle yakılması gibi farklı teknikler de tercih edilebiliyor. Ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de çocuklarda ve bebeklerde siğil gelişmesi ya da siğil belirtilerinin tekrarlaması riskini azaltıyor. Eğer çocuğunuzun herhangi bir yerinde siğil oluştuysa, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Çocuklarda Siğil Bulaşıcı mıdır?

Çocuklarda Siğil Bulaşıcı mıdır?

What’s Up With Warts on Children? isimli WebMD makalesine göre, ciltte siğillere neden olan virüsler çocuktan çocuğa bulaşıyor. Bununla birlikte virüslerin bulaşmasının ardından ciltte belirtilerin görülmesi genellikle birkaç ay zaman alıyor. Çocuklarda siğil bulaşını önlemenin kesin bir yolu bulunmuyor. Özellikle de yüzme havuzu ya da oyun grupları benzeri alanlar yüksek risk taşıyor. Elinde siğil olan bir çocuğun dokunduğu oyuncağın bir diğer çocuğa siğil bulaşma olasılığı da aynı kaynakta yer verilen detaylar arasında bulunuyor.

Çocuğunuza siğil bulaşmasını önlemek adına ortak duş ve havuz benzeri alanlarda terlik giymesini teşvik etmeniz önem taşıyor. Aynı zamanda sık sık el yıkama alışkanlığı ve açık yaraların düzgün şekilde temizlenmesi de riskin azaltılmasında avantaj sağlıyor.

Çocuklarda Oluşan Siğil Tekrarlar mı?

Çocuklarda Oluşan Siğil Tekrarlar mı?

Nemours Kids Health’de yayınlanan Warts (for Parents) adlı makaleye göre, HPV bir süre vücutta kalabildiği için siğillerin tekrar oluşma riski bulunuyor. Yani siğil tedavisinin ardından ya da siğillerin kendi kendine iyileşme sürecinin tamamlanmasını takip eden zaman içerisinde siğillere tekrar rastlanabiliyor. Aynı kaynakta yer verilen bir diğer önemli detay da siğillerin bağışıklık sisteminin düştüğü durumlarda tekrarladığı yönünde. Çocuğunuz için bu noktada etkili bir önlem almak istiyorsanız Çocuklarda Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Gıdalar adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ebeveynliğin merak, endişe ve heyecanla örülmüş yollarında size rehberlik edecek diğer blog içeriklerimize de göz atmak isterseniz, “Çocuk” kategorimize buyurun!


*Bu sayfada yer alan açıklamalar, sağlık tavsiyesi ve uyarı niteliği taşımamakta olup sadece bilgi edinimi amaçlıdır. Çocuğunuzun cilt sağlığı ile alakalı endişeleriniz varsa bu konuda mutlaka bir uzman desteğine başvurmalısınız.

Kaynaklar;

Beğen
Kaydet