İlk Gülücük, Başı Tutabilme ve Aşılar

İlk Gülücük, Başı Tutabilme ve Aşılar

Bebeğinizin ilk gülücüğüne hazır olun. Bu, sevgi dolu ilgi ve özeninizi ödüllendirmek adına size vereceği dişsiz ama dünyalara bedel gülücüktür. En uykusuz geceyi de geçirmiş olsanız yüreğinize dokunacak, içinizi ısıtacak bir ödül olacaktır.

Bebeğiniz 4 haftalık olduğunda boyun kasları da giderek güçlenmektedir. İlk doğduğunda, bebeğinizin kendi kendine başını tutmasıyla ilgili çok kısıtlı kontrolü vardır. Henüz boyun kasları gelişmemiş ve motor kabiliyetleri zayıftır. Bu hayati kabiliyetleri zamanla geliştirecek ve bunlar bebeğinizin oturmak, yürümek gibi hareketlerinin temelini oluşturacaktır.

Birinci ayını doldurduğunda bebeğiniz artık başını tutabilmeye ve yüzükoyun yatırdığınızda kafasını kaldırarak sağa ve sola çevirebilmeye çalışacaktır. Nadir de olsa, bazı bebekler sırtüstü yatarken kafalarını kaldırıp bakabilirler. Bebeğinizi kucağınızda taşırken, kısa süreli ve hafifçe sallanarak da olsa başını tutabilir.

Birinci ayını dolduran bebeğinizin bu ayki doktor kontrolünde bebeğinizin aşıları hakkında bilgi alın. Bebeklerin genel olarak anneyle birlikte hastaneden taburcu edilmeden önce ilk Hepatit B aşısı yapılır. Bunun ikincisi 1 ay sonra, üçüncüsü ise ikinciden 5 ay sonra yapılır. 2 ayını dolduran bebeklere, BCG ve karma, çocuk felci aşıları yapılır karma aşı 4-6 haftalık aralarla toplam 3 doza tamamlanır. Doktorunuz karma aşıyla birlikte menenjit aşısının yapılmasını da önerebilir. Bebeğiniz ilk 6 ayını doldurunca, aşı sıklığı da azalacaktır.

Aşı takvimi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Beğen
Kaydet