Bebeklerde 2 Yaş Sendromu

Bebeklerde 2 Yaş Sendromu

2 yaş sendromu, sizin için zorlu bir süreç olacaktır. Ama bu süreçte sabırlı olmalısınız. İzlenmesi gereken tüm yollar için makalemizi okumanızı öneririz.

2 yaş sendromu nedir? 2 yaş sendromu her ne kadar isminden dolayı bebeğinizin 2. yaş gününe denk geliyor gibi görünse de aslında 1. yaşta başlayıp ailenin tutumuna göre birkaç ayda bitebilen ya da yıllarca sürebilen bir dönemdir. Bebekler 10 aylık olduktan sonra özgürlüklerini ilan etmeye başlar. Bu dönem hiç bitmez. Hatta öyle ki 18 yaşına gelen bir çocuk dahi kendini her geçen gün daha da özgür hissetmek isteyecektir.

Başta da dediğimiz gibi, bebeklerde 2 yaş sendromu 2. Yaş ile birlikte ortaya çıkıyor gibi görünse de bu süreç çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Eğer sizin çocuğunuz 2 yaşını aştıysa ve hala 2 yaş sendromu ile tanışmadıysanız fazla sevinmeyin, çünkü bu sendrom er ya da geç kapınızı çalacaktır.

2 yaş sendromu bir hastalık mı?

Hayır. Bu süreç doğaldır. Bebeğiniz önce hareketlenmeye başlayacaktır, sonra kendi kendine yürüme aşamasına geçecektir, ardından yine kendi kendine yemek isteyecektir. Çocuklarda 2 yaş sendromu için kilit kelime ‘kendi kendine’… İşte bu kilit, 2 yaş sendromunun habercisidir. 2 yaşından itibaren bebeğiniz bağımsızlığını ilan eder. Artık yürüyebildiği için kafasına estiği yere gitmek ister, eli kaşık tuttuğu için çorbasını kendi içmek ister, her şeyi kurcalamaktan zevk alır, ama aslında bunların tümü onun hayatı tanıma daha doğrusu kendini ifade etme biçimidir.

Bu süreçte anne ya da babanın bebeği kısıtlamaya kalkması süreci daha da zorlaştırır. Bebek kendisini ifade edebilmek için inatlaşır, ağlama krizlerine girebilir Öfkelenen bebeğiniz kafasını yerlere vurabilir ya da size vurmaya kalkabilir. Elindeki eşyaları fırlatmak da yine bu dönemin en sık görülen bebek davranışları arasındadır. Bu süreçte bebeğinize kısıtlamalar getirmeyin. Elindeki eşyaları eğer çok da zararlı değilse almamaya özen gösterin. Çünkü zaten bebeğin odaklanma süresi dakikalarla ölçüldüğü için bir süre sonra sizin oynamasına izin vermediğiniz eşyayı kendiliğinden terk edecektir. Yine bu süreçte bebeğinizin dikkatini başka yerlere çekmek de çok önemlidir.

Hoş Geldin 2 Yaş Sendromu

Dikkatini dağıtabilirseniz onu öfkelenmeden ya da kendisine zarar vermeden önce güvenilir bir alana çekebilirsiniz. Bebeklerin deneyerek öğrendiklerini de sakın aklınızdan çıkarmayın. Örneğin sıcak bir çay bardağını tutmak isterse ona o bardağın çok sıcak olduğunu ne kadar anlatsanız da anlamak istemeyecektir. Aksine tabii güvenlik tedbirlerini alarak eliyle o bardağa dokunmasına izin verin. Bu durumda belki bir kere ağlar, ama bir daha asla o bardağa dokunmaya kalkmaz. Sıcak-soğuk farkını bu yolla anlayabilir siz de bir daha yine sıcak bir eşyaya dokunmaya kalktığında ona yaşadığı bu deneyimi hatırlatabilirsiniz. Kilitli dolaplar da yine bu döneme aittir.

Evinizde güvenlik önlemlerini bu süreçte arttırmanız önemlidir. Bebek merak eder. Ancak siz onun merak ettiği dolabı kilitlerseniz ve ona alan yaratmazsanız yani evdeki tüm dolaplar kilitli olursa, bu onun sinirlenmesi için yeterli bir neden olacaktır. Bu yüzden bebeğinize özel bir dolap ayırın ve o dolap oyuncak dolu olsun. İşte o dolabı açabilir… Böylece hem siz hem de bebeğiniz rahat edersiniz.

Şiddet!

Peki 2 yaş sendromu belirtilerini nasıl anlarsınız? 2 yaş sendromunun bir parçası da şiddettir. Bebeğiniz bu dönemde hem kendine, hem de size ve çevresindekilere şiddet gösterebilir. Öfkelendiğinde kafasını yere vurmaya kalkabilir, kendi saçlarını çekebilir ama dikkat ederseniz bunu yaparken göz ucuyla da sizi izler. İlginizin üzerinde olmasını istiyordur. Eğer yapma demeye devam ederseniz daha çok yapacaktır. Onun dikkatini başka yere çekmek bu tür kriz anlarında yine çok etkili bir yöntem olabilir.

Örneğin ona hadi banyoya gidelim diyebilirsiniz ya da “dolapta çikolata var mı?” diye sorabilirsiniz. Yine bu durumda görmezden gelmek de önemli bir yoldur. Eğer umursamazsanız 1-2 kez daha denedikten sonra yaptığından vazgeçecektir. Aynı dönemde bebeğiniz parkta oynarken çevresindeki çocuklara da şiddet gösterebilir. Dikkat dağıtma bu noktada da etkilidir. Böyle bir durumda ona kızmanız çok etkili olmayabilir. Ama parktaki başka bir oyuncağa dikkatini çekerseniz, ona sonradan yaptığı şeyin ne kadar yanlış olduğunu anlatabilirsiniz.

Bu tür davranışların yanlış olduğunu ona anlatırken en etkili yöntemlerden biri ise “kısa ve öz” metodu… Kendinizi bebeğinize mutlaka kısa ve öz cümlelerle anlatın. Örneğin ona, “parktaki çocuklara vurman iyi bir şey değil. Bir daha böyle yaparsan parka gidemeyebiliriz” diyebilirsiniz.

Beğen
Kaydet