Bebeklerde Çiğneme Alışkanlığı

Bebeklerde Çiğneme Alışkanlığı

Her gün biraz daha büyüyen bebeğiniz artık minik dişleriyle besinlerini çiğneyerek yemeye başlayacak. Peki bunun için uygun zaman hangi ay?

Bebeğinizi aylar boyu sadece anne sütü ve püre halindeki gıdalarla besledikten sonra, kaşıkla bir şeyler yedirirken kendinizi garip hissedebilirsiniz. Ama artık büyüyor. Pütürlü katı gıdalara alışması ve çiğnemeyi öğrenmesi lazım. Bebeğinize çiğneyebileceği yiyecekleri ne zaman vermeye başlayabileceğinizi merak ediyorsunuz.

Bu sorunun en doğru yanıtı doktorunuzda. Ancak çoğu anne 8 ayını doldurmuş bebeklerine çiğneyebilecekleri gıdaları vermeye başlıyorlar. Tabii bu da yeni bir süreç demek. Çünkü küçük bebeğiniz henüz çiğnemeyi bilmiyor. Sizin göreviniz ona ömrü boyunca kullanacağı bu motor beceriyi kazandırmak. Şimdi gelelim en pratik ilk çiğneme gıdalarına…

Eti Cicibebe Tahıllı Bisküvi: Tahılların sağladığı yumuşak pütürlü yapısı sayesinde bebeğinizin çiğnemeyi öğrenmesini ve geliştirmesini destekler. Elma, armut, karpuz ya da istediğiniz bir mevsim meyvesi bebeğinizin hem çiğneme becerisini geliştirecek hem de vitamin almasını sağlayacaktır.

Öncelikle meyve çekirdekliyse önce onlardan kurtulun. Dilimleyin ve bir tabağa koyup bebeğinize sunun. Bırakın kendi yesin. Etraf kirlenecektir ama kolay değil bebeğiniz yemek yemeyi öğreniyor. Bu yüzden sabırlı olmanızda yarar var.

  • Buharda haşlanmış parmak sebzeleri: Haşlanıp blender’dan geçirilmiş sebzelerin devri yavaş yavaş kapanmaya başlıyor. Farklı sebzeleri ince ama parmaklarıyla tutabileceği büyüklükte doğrayın. Buharda pişirin. Kendi elleriyle bu faydalı sebzeleri yemeye çalışması motor becerileri açısından da çok faydalı olacak.
  • Çilek gibi allerjik olabilecek meyveler 1 yaşından sonra denenerek verilmelidir.
Uzm. Dr. Nihan Çehreli tarafından onaylanmıştır
Beğen
Kaydet