Bebeğiniz kabız mı oldu? Sakın ihmal etmeyin, sonuçları sandığınızdan çok daha ciddi olabilir!
Kabızlık çocukluk döneminde en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri. Ancak her bebek birbirine benzemez. Her bebeğin bağırsak çalışma düzeni farklıdır. Önce kabızlığın belirtilerini yazmak gerekir. Eğer bebek birkaç gün kaka yapmadıysa ve tuvalet sırasında acı çekme, taş gibi ufak ve sert dışkılama meydana geliyorsa, hatta dışkılamada kan izleri gözlemleniyorsa bebek kabız olmuş demektir.
Kabızlık 3 günü geçerse ve özellikle kan görülmeye devam ediliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna görülmelidir.
Kabızlık ihmale gelmez
Kabızlık eğer düzeltilmezse ömür boyu sürecek bir sıkıntıdır. Öncelikle bebeğin beslenme düzeninin değiştirilmesi şartır. Kabızlığa iyi gelecek besinlerle beslemeye devam etmenize rağmen sorun çözülmüyorsa, nedenlerinin uzman bir hekim taraRndan araştırılması gerekir.
Kabız olan bebeğiniz, anne sütü ya da hazır mama ile beslenirken kilo almamışsa doymadığını düşünerek doktorunuza danışmalısınız.
Mutlaka doktora danışılmalı
Konu kabızlık olduğunda doktora danışılmadan çocuğa fitil, lavman veya müshil verilmesi yapılan en büyük hatalar arasındadır. Çünkü kabızlıkta temel amaç bağırsağın tıkanıklığını temizlemektir.
Bu temizleme sonrası çocuğun normal tuvalet alışkanlığına geri döndürülmesi ve kaka yapma ile ilgili sıkıntıların ortadan kaldırılması esastır. Ağrıyı ortadan kaldıracak durum ise kakanın yumuşak kalmasıdır. Bunun için kontrollü beslenme alışkanlığı şartır. Önemli bir diğer nokta da uzun süre bağırsakta kalırsa kakanın kalın bağırsağı genişlettiği gerçeği. İşte zaten doktor müdahalesi ve kontrolü de bunun için şart.
Doktor kontrolü olmadan ve kabızlığın ana sebebi bulunmadan bebeğinize yapılacak uygulamalar uygun değildir.