Non-Stres Test (NST) Nedir?

Non-Stres Test (NST) Nedir?

Hamilelik döneminin son aylarında sıkça karşımıza çıkan non stres testi, bebeğin kalp atışlarının seyrinin ve hareketlerinin gözlenmesi için yapılması önerilen bir testtir. NST, aynı zamanda kolay ve zararsız bir yöntem olmasından dolayı da günümüzde en sık başvurulan yöntemlerden birisidir.

NST Nasıl Yapılır?

Ortalama 20-30 dakika süren non stres testi, annenin karnına “prob” olarak tabir edilen 2 alıcı ucun bir kemer yardımıyla sabitlenmesiyle yapılır. Bu alıcılardan biri rahim kasılmalarını, diğeri ise bebeğin kalp atışlarını izler.
İşlem sırasında alıcılarla beraber anneden bebekle ilgili hareketleri ve kasılmaları hissettikçe elindeki butona basması istenilir. Böylece tüm işlemlerin sonunda bebeğin kalp atım hızı, kalp atışlarının değişkenliği, rahimdeki kasılmalar ve bebeğin kalbinin bu kasılmalara verdiği cevaplar hakkında bilgi edinilir.

NST Ne Zaman Yapılır?

Non stres test, hamileliğin son dönemlerinde karşımıza çıkar ve bebeğin iyilik halinin gözlenmesi için yapılır. Riskli olmayan hamileliklerde 32. hafta itibarıyla yapılması önerilir. Bu noktada non stres test sonuçlarına göre doktorunuz sizin ve bebeğinizin durumunun daha fazla gözlenmesine karar verebilir.

NST Nasıl Yorumlanır?

Bebeğin kalp atış hızı dakikada 120-160’dır. Kalp atışları değişkenlik denilen dalgalanmaları gösterir. Bu dalgalanmalar bebeğin sağlıklı olup olmadığının en önemli işaretlerinden biridir. Non stres test sonuçları bebeğin kalp atış hızı, kalp atışlarının değişkenliğine göre yorumlanır ve 2 sonucu vardır. Bunlardan birisi reaktif, diğeri non reaktif olarak adlandırılır.

Reaktif (İyi)

Non stres test sonucu reaktif çıkarsa, bebeğin durumunun iyi olduğu kabul edilir ve detaylı incelemeye gerek kalmaz.

Non Reaktif (Kötü)

Non stres test sonucu non reaktif çıkarsa, olumsuz bir durum olduğu kabul edilir ama bebeğin uyuduğundan da şüphelenilebilir. Çünkü işlem sırasında bebek uykudaysa daha az hareket eder ve kalp atışları değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple non reaktif sonucu çıkması durumunda anneye bebeğin uyanması için su içirilebilir, tatlı bir şeyler yedirilebilir. Ardından bir süre bekledikten sonra test tekrarlanır. Bu durumun yaşanmaması için test öncesinde annenin kendisine uygun bir şekilde karbonhidrat ağırlıklı bir öğün tüketerek tok gelmesi önerilir.
Tekrar sonuç non reaktif çıkmışsa farklı testler devreye girer ve detaylı bir inceleme yapılır. Non reaktif sonuç, tek başına bebekte olumsuz bir durumu netleştiremez.

Hamilelikte Yapılan Tüm Testler İçin Tıklayınız

http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/kadin_hast/dr_abdulkadir_bakay.pdf
https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/4412/mod_resource/content/0/13-14.%20hafta.pdf

Beğen
Kaydet